Háromszázan tüntettek a Lipót mellett

Vágólapra másolva!
A Lipótként is emlegetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen tüntettek közel háromszázan csütörtökön. A demonstráció oka, hogy az OPNI betegeit az egészségügyi tárca tervei szerint több intézménybe költöztetnék át.
Vágólapra másolva!

Közel 300-an tüntettek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása ellen csütörtökön Budapesten. Nagy Zoltán, az intézet főorvosa szerint a legnagyobb veszteség akkor éri a kórházat és a betegeket, ha azokat az orvos csapatokat, amelyek már évtizedek óta együtt dolgoznak, most szétverik. A tervek szerint ugyanis az OPNI betegeit több kórházba költöztetnék át.

Az Egészségügyi Minisztérium január 8-án tette közzé arra vonatkozó ajánlását, hogy melyik kórház hány ággyal működhetne a jövőben. Az akkori elképzelésben az szerepelt, hogy országosan öt kórház szűnik meg teljesen (a Schöpf-Merei, a budai MÁV-kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és Parádfürdői Állami Kórház). Ehhez képest újdonságnak számít az OPNI megszűnése.

Az eredeti elképzelés szerint a kórházi ágyak elosztását módosíthatta volna a hét Regionális Egészségügyi Tanács (RET). A kórházak fenntartóiból álló testületeknek 20 napjuk lett volna erre, de mindegyik RET visszadobta az ágycsökkentő javaslatokat arra hivatkozva, hogy azok olyan rosszak, hogy tárgyalni sem érdemes róluk. Egyedül a dél-dunántúli régióból küldtek javaslatot a tárcának, ezt azonban nem a RET, hanem egy attól független fórum állította össze.

A menetrend szerint a tárca január 28-től kezdve 30 napot adott a RET-ek, hogy a döntést ellenjegyeztessék a kórházakkal. A végleges kórházlistát így csak március elején hozzák nyilvánosságra. A javaslatok előzetesen azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy a miniszter a szocialista frakció tagjaihoz már eljuttatta az átalakuló és megszűnő kórházak listáját.

[origo]/MTI