Semjén: Milliónyi ázsiait költöztetne be a kormány

Vágólapra másolva!
Milliós tömegekkel, akár a népesség tíz százalékát is kitevő is ázsiai bevándorlókkal számol a kormány számára készült migrációs stratégia - állítja Semjén Zsolt KDNP-frakcióvezető. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerint Semjén félreértett egy tanulmányt, ami a migráció kihívásairól szól. A parlament a KDNP kezdeményezésére épp kedden tartott népesedési vitanapot, ahol a kereszténydemokraták a családi adózás mellett érveltek.
Vágólapra másolva!

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a nyilvánosság kizárásával olyan bevándorlási stratégiát készített, amely Ázsiából telepítene be milliós tömegeket a magyar demográfiai problémák megoldására - jelentette ki Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus a sajtónak csak a "nem nyilvános" jelzéssel ellátott anyag fedlapját mutatta meg, amelyen az szerepelt: "Előterjesztés a kormány részére a Magyar Köztársaság migrációs stratégiájáról". Semjén ismertetése szerint az anyag arra tesz javaslatot, hogy Ázsia válságövezeteiből milliós tömegeket telepítsenek be Magyarországra, a magyar demográfiai problémák megoldására. A politikus szerint a stratégiában áttelepítési akciókról írnak, és a magyar lakosság 10 százalékát ilyen ázsiai betelepülőként képzelik el.

A szövegből Semjén szerint nem derül ki, hogy pontosan melyik ázsiai országokról van szó, az azonban világos, hogy az anyag kizárólag munkaerőpiaci megfontolásokat tart szem előtt. A KDNP elnöke hangsúlyozta, a demográfiai helyzetet javítandó valóban szükség lehet kisebb mértékű, elsősorban Európából szátrmazó bevándorlásra, és az is erkölcsi kötelesség, hogy a politikai menekülteket Magyarország befogadja.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban (IRM) az [origo] megkeresésére azt közölték, hogy Semjén félreérti az általa idézett iratot, mivel az nem tömeges betelepítéséről szól, hanem egyrészt a globális migráció hatásait értékeli, másrészt ezen keresztül a hazánkba legálisan érkező külföldiek társadalmi integrációjáról szól. Az IRM közlése szerint a kormány 2007-ben törvényi szinten tervezi szabályozni a társadalmi integrációt.

Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese úgy reagált Semjén szavaira, hogy az ellenzéki politikus "tömjén hazugságokat mondott". Szerinte a dokumentum a migrációs kihívásokat veszi számba, és számol azzal is, hogy felerősödik a migrációs nyomás. Mesterházy azt mondta, ez korántsem jelenti, hogy a kormány bátorítaná az ázsiai bevándorlást.

Az Országgyűlés éppen kedden tart vitanapot a KDNP kezdeményezésére a népesedési helyzetről. A kereszténydemokraták azt szeretnék elérni, hogy legyen választható a személyi jövedelemadó helyett a családi adózás, amelyben az egy főre jutó jövedelmek alapján számítanák a közterheket. Ez szerintük érdemben javíthatna Magyarország demográfiai mutatóin.

[origo]/MTI