Pert nyert az ok nélkül gyógyszerezett beteg

Vágólapra másolva!
Indokolatlan gyógyszeres kezelés és dohányfüstös kórterem miatt perelte be egy beteg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet. A másodfokú bíróság megállapította, hogy az intézmény megsértette a panaszos személyiségi jogait. 
Vágólapra másolva!

Személyiségi jogokat sértett az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI), amikor indokolatlan gyógykezelésnek vetettek alá egy beteget, és az intézetben nem biztosítottak számára nemdohányzó kórtermet - így döntött a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

A panaszos előzetes letartóztatásból került az IMEI-be - olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében, ez a civil szervezet képviselte ugyanis a panaszost. A TASZ ügyfelét az intézetben számára nem megfelelő gyógyszerrel kezdték kezelni, nem törődve sem a tiltakozásával, sem a korábbi orvosi irataival. Miután rosszul lett a kezeléstől, megígérték neki, hogy felfüggesztik a terápiát, de két nap múlva újra kapni kezdte az injekciókat. A bíróság megállapította, hogy a kezelés megsértette a panaszos személyiségi jogait.

A gyógyszerezés mellett a nem dohányzó panaszost olyan kórteremben helyezték el, ahol szinte kizárólag dohányzók tartózkodtak, és hiába kifogásolta a helyzetet. Már az elsőfokú bírósági eljárás során kiderült, hogy az IMEI-ben nincs nemdohányzók elhelyezésére szolgáló kórterem, bár az egészségügyi törvény és a nemdohányzók védelméről szóló törvény erre az intézményre is vonatkozik. Az ítélet szerint a fennálló állapotot az IMEI-nek meg kell szüntetnie, és a TASZ folyamatosan figyelemmel követi majd, hogy ez megtörténik-e.

"A TASZ számára az ítélet azért fontos, mert kijelenti, hogy az IMEI-ben is az egészségügyi törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni a gyógykezelések tekintetében, különös tekintettel a terápiás eljárások során alkalmazott tájékoztatásra" - fogalmazott a civil szervezet közleménye.