Mégsem sztrájkolnak az állami dolgozók

Vágólapra másolva!
Sikerült megállapodniuk a szakszervezeteknek a kormánnyal a közszféra dolgozóinak idei béremeléséről, ezért elmarad a szerdára meghirdetett figyelmeztető sztrájk.
Vágólapra másolva!

Megszületett a megállapodás a közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány között hétfőn, így a február 21-re meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkot nem tartják meg - közölte Fehér József, az Egységes Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács operatív bizottságának elnöke az MTI-vel.

A megállapodás szerint a közszféra dolgozóinak béremelkedése 2007-ben 6,65 százalék lesz - mondta Fehér. A sztrájkbizottság eredeti követelése 6,75 százalék volt, míg a kormány hosszú időn keresztül kitartott amellett, hogy idén a közszférában egyáltalán ne emelkedjenek a keresetek.

Kiss Péter munkaügyi miniszter az [origo]-nak elmondta, a közalkalmazottak és köztisztviselők automatikus bérfejlesztése eleve benne van a 2007-es költségvetésben. Ez 2,5 százalékos emelést jelent átlagosan.

Az e feletti részt pedig úgy biztosítják, hogy a 2008. január elsején esedékes 13. havi bér felét 2007-ben havonta szétosztva fizetik ki. Ugyanígy tesznek ma jövőre a 2009 elejére tervezett egyhavi plusz jövedelemmel. Kiss szerint ez a megoldás nem jelent további terhet a költségvetés számára az eredményszempontú számításnál.

MTI/[origo]