Március végéig marad a Kossuth téri kordon

Vágólapra másolva!
Március végén lebontja a rendőrség a Kossuth téri kordont. Ezt az után közölték, hogy az országos rendőrfőkapitány helyettese kérte a budapesti főkapitányt, vizsgálja felül a tér lezárásának indokait, és tűzzön ki határidőt a fémkerítés lebontására.
Vágólapra másolva!

Több mint 150 nap után eltűnhet a kordon a Kossuth térről - derült ki hétfőn. Az országos rendőrfőkapitány helyettese, Szabadfi Árpád határozatában - amelyet hétfőn közölt az MTI - jelezte, a kordon kihelyezési indokainak felülvizsgálatát tartja indokoltnak Egyúttal utasította Gergényi Péter budapesti főkapitányt, hogy a kordon fenntartását határozott időben állapítsa meg. A BRFK ezt követően hétfőn tudatta Szabadfival, hogy a Kossuth téri kordont március 31-én 24 óráig tartják fenn - közölte Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.

A döntés előzménye, hogy Szerdahelyi Szabolcs, a Deport '56 elnöke november 24-én rendezvényt jelentett be a Kossuth térre, amelyet tavaly október 23-a óta műveleti területté nyilvánított a Budapesti Rendőr-főkapitányság személy- és létesítményvédelemre hivatkozva. A határozat ellen Szerdahelyi panaszt tett, amit a BRFK alaptalanságra hivatkozva elutasított. A Deport '56 elnöke azután újabb panasszal élt az Országos Rendőr-főkapitányságon, és kérte a Kossuth tér lezárásáról szóló intézkedés megváltoztatását, illetve megsemmisítését.

A panaszt Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese bírálta el. Határozata szerint a rendőrségi törvény és a szolgálati szabályzat csak ideiglenes hatállyal teszi lehetővé a biztosítási intézkedés bevezetését, ebből pedig az következik, hogy azt csak határozott időre lehet elrendelni, és legfeljebb újabb határozott időtartamra lehet meghosszabbítani. "Az említett körülményre figyelemmel az intézkedés időbeli hatályának módosítását tartottam szükségesnek" - olvasható a főkapitány-helyettesi határozatban, amelyet a magánszemély juttatott el az MTI-hez. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye, de annak felülvizsgálatát keresettel lehet kérni a bíróságtól.

Szájer József, a kordont február másodikán lebontó Fidesz EP-képviselője hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte: a határozat annak udvarias beismerése, hogy a rendőrség nem tartotta be a gyülekezési törvényre vonatkozó szabályokat. Bár a politikus fontos és pozitív előrelépésnek tartotta Szabadfi döntését, azt mondta: ez egyben álszent magatartás is, hiszen a kormánynak minden jogköre megvan ahhoz, hogy akár egy óra alatt megsemmisítse a Kossuth teret műveleti területté nyilvánító rendelkezést.

"Ez egy tojástánc, olyan színjáték, amit a kormány csak azért játszik, hogy presztízsveszteség nélkül ki tudjon jönni ebből a helyzetből" - jelentette ki Szájer József, aki szerint ha most jogászok kezdenek vitatkozni a kordonról, akkor a kormány újabb hónapokat nyer, és a Kossuth tér jogtalan lezárása továbbra is megmaradhat.

A tér hosszú távú lezárását jogvédők, kormánypárti és ellenzéki képviselők mellett bírálta Sólyom László köztársasági elnök is. Szilvásy György kancelláriaminiszter korábban "megbízható jelentésekre" hivatkozva azt mondta: a kordont azért kell legalább március 15-éig fenntartani, mert a Parlamentet erőszakos, szélsőséges csoportok fenyegetik.

Az országos rendőrfőkapitány helyettese határozatában kifejtette, hogy egyébként szerinte is indokolt és jogszerű volt a BRFK vezetőjének intézkedése a Parlament védelmére, a rendőrségi törvény értelmében. Ez és a szolgálati szabályzat nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség mást is figyelembe vegyen - például a gyülekezési jog esetleges sérelmét -, amikor megválasztja a kiemelten fontos létesítmények és személyek védelme érdekében a szükséges intézkedéseket - írta.

[origo]/MTI