Csendes gyereknek tartják a móri gyanúsítottat

Vágólapra másolva!
Alig ismerték a szomszédok a móri gyilkosságban való részvétellel gyanúsított férfit, akit pénteken fogtak el édesanyja lakása előtt. Az anyát napok óta nem látták a szomszédok. A közelben lakók egy napok óta a környéken levő rendőrautóról beszéltek, és megmutatták a helyet, ahol a rendőrök elfogták N. Lászlót, akit a postásgyilkossággal is gyanúsítanak. A hat postás megtámadása során az elkövető nuncsakut és más fegyvereket is használt.
Vágólapra másolva!

"Én nem ijedtem meg" - mondta vállvonogatva egy tizenéves fiú a délutánról, amikor a 36 éves N. Lászlót elfogták a rendőrök. A fiú abban a tatabányai panelházban lakik, ahová sokat járt édesanyjához a férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a nyolc emberéletet követelő móri bankrabláshoz és a veszprémi postásgyilkossághoz is. Ügyvédje tájékoztatása szerint azonban tagadja, hogy gyilkosságot követett volna el.

Egy közelben lakó azt mondta, már napok óta lehetett látni egy rendőrautót a környéken. Pénteken három óra és fél négy között pedig - ugyancsak ez egyik lakó elmondása szerint - a ház előtt elfogták a rendőrök N. Lászlót. Azután a lépcsőházban "nagy zaj és járkálás" volt, és még sokáig tartott a helyszínelés.

Az anyát napok óta nem látták

Szinte semmit nem tudtak a férfiról a ház lakói, pedig a család a nyolcvanas évek óta ugyanott lakott. N.-ék szomszédja, egy idős asszony elbeszéléséből az derült ki: az édesapa már régen meghalt, N. László édesanyja egyedül nevelte két gyerekét. A pénteken elfogott férfi már nem a panelházban lakott - azt azonban senki nem tudta megmondani, vajon hol élt és dolgozott, holott az utóbbi időben is gyakran járt haza édesanyjához. A szomszéd nő is csak annyit tudott mondani róla: "komoly, csöndes gyerek volt a Laci".

Az édesanyát a lakók napok óta nem látták a házban - vagy nem volt otthon, vagy nem hagyta el a lakást. A szomszéd asszony úgy vélte, nagyon megrázhatták őt a történtek. "Szörnyű lehet ezt egy anyának feldolgozni" - fogalmazott.

"Hát nagy szóbeszéd volt itt a környéken, mégiscsak egy gyilkos lakhatott itt" - mondta az elmúlt napokról a szomszéd ház egyik lakója. "De hát minden csoda három napig tart" - tette hozzá. A kedélyek úgy tűnik, valóban gyorsan lecsillapodtak a környéken, a helyiek szerint már inkább csak az újságírókat érdekli a helyszín. "Ma ti vagytok a harmadikak" - jegyezték meg a ház előtt bámészkodó, kutyasétáltató fiúk.

Rajongott a fegyverekért

A férfi a rendőrség tájékoztatása szerint rajongott a fegyverekért, és egy ideig egy fegyverkereskedésben is dolgozott. Tatabányán két fegyverkereskedés volt, azóta már mindkét üzlet megszűnt. Az egykori tulajdonosok, illetve hozzátartozóik megkeresésünkre azt mondták: nem ismerték N. Lászlót, és nem is alkalmazták.

Forrás: orfk.hu
A fejszobor

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint N. Lászlónak militarista múltja van - többek között szerződéses katona volt. A Honvédelmi Minisztérium szerint viszont csak sorkatona volt, mert a honvédségtől alkalmatlansága miatt elbocsátották. A rendőrség azt is közölte, hogy valamilyen rendvédelmi szervnél is dolgozott a férfi, de nem közölték, hogy pontosan hol. Az [origo] úgy tudja, hogy a büntetés-végrehajtási szervezetnél szolgált.

Egyébként keveset tudni a férfiról. A rendőrök először a postásgyilkosság gyanúsítottjaként keresték, és a nyomozás során készült személyleírás és egy fejszobor is róla. A tanúk leírása szerint a postásgyilkos magas volt: mintegy 190 centiméter. Az arca hosszúkás, hegyes állú, világos bőrű. A leírás szerint vékony testalkatú, és legtöbbször farmerdzsekit, baseballsapkát viselt.

A gyilkos először 2002-ben támadott meg egy postást: egy nuncsakuval több ütést mért a fejére, és nyolcszázezer forintot vett el tőle. A következő évben Veszprémben többször rálőtt egy postásra, aki belehalt sérüléseibe. Tőle is több százezer forintot vett el. A gyilkosságot még négy hasonló támadás követte: a postásokat fegyvernek látszó tárggyal fenyegette meg, és elvette a náluk levő készpénzt.

A férfi a Tatabánya melletti erdős területen rejtette el a támadásokhoz használt eszközöket és az elvett tárgyak egy részét. Ezekre találtak rá a rendőrök, és megállapították: az elrejtett töltényhüvelyek között volt olyan, amit a nyolc ember halálát okozó móri mészárláshoz használt fegyverből lőttek ki. A rendőrség egy bejelentés alapján azonosította a csomag elrejtőjét N. Lászlóval - ezután fogták el pénteken a férfit.

Wirth Zsuzsanna

Fotó: Marton Bálint