Cirkusz lett a kordonos meghallgatásból

Vágólapra másolva!
Még abban sem tudtak megállapodni a pártok, hogy ki vezesse le a parlament nemzetbiztonsági és rendészeti bizottságának együttes ülését, így még az előtt véget ért, hogy elkezdődött volna. Pedig fontos témákról lett volna szó: a Parlament elleni állítólagos támadási tervekről és valószínűleg a Teve utcai lövöldözésről is.
Vágólapra másolva!

A pártok közötti civakodás miatt még az előtt véget ért a nemzetbiztonsági és a rendészeti bizottság együttes ülése, hogy elkezdődött volna. A vita egy ügyrendi kérdés körül forgott. A fidesz képviselői azt szerették volna, ha az ülést Lázár János, a rendészeti bizottság fideszes elnöke vezeti. Keleti György szocialista képviselő viszont azt javasolta, hogy az ülést Simicskó István KDNP-s képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke vezesse. Ezt a javaslatot a szocialista többség, az SZDSZ tartózkodása mellett megszavazta.

Ekkor az ülés félbeszakadt, és szünetet rendeltek el. Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja azt mondta, fenntartja magának a jogot, hogy ebben a bolhacirkuszban ne vegyen részt. "Végtelenül megalázónak" nevezte a helyzetet, és azt mondta, Keleti György "egy velejéig antidemokrata ember", "aki 1990-ben már túl volt azon a koron, hogy levetkőzze bolsevik attitűdjeit".

A szocialista Vadai Ágnes szerint azonban a történtek a Fidesz-KDNP pártszövetségen belüli konfliktus jelei. Szerinte ugyanis Simicskó István tökéletesen alkalmas lenne az ülés levezetésére. Lázár Jánosról azt mondta, azért nem tartják alkalmasnak, mert ő részt vett a kordonbontásban, és azzal, hogy lemondott mentelmi jogáról, maga is beismerte, hogy ezzel jogsértést követett el. Vadai szerint ezért nem lett volna garantálható, hogy elfogulatlanul vezeti le az ülést.

A szünet után Lázár János bejelentette, hogy a kormánypártiak viselkedése miatt félbeszakítja az általa vezetett rendészeti és honvédelmi bizotsság ülését. Simicskó István pedig azt közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság ülését későbbre halasztja. Gulyás József SZDSZ-es képviselő megpróbált a folytatás mellett érvelni, de mire ezt elmondta, addigra az ellenzéki képviselők elhagyták a termet.

A félbeszakadt ülés után Lázár János és Simicskó István együtt tartottak sajtótájékoztatót, ahol azt mondták, elfogadhatatlan, hogy a kormánypárti képviselők meg akarnak akadályozni valakit az Országgyűlés által rábízott tisztség (a bizottsági elnökség) gyakorlásában. Lázár szerint ugyanakkor súlyos alkalmassági kérdéseket vet fel az, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok nem tudnak elfogni néhány tucat, legfeljebb pár száz embert, akik erőszakra készülnek. Emlékeztetett arra, hogy az államellenes bűncselekményeknek az előkészülete is büntetendő.

Kövér szerint csak blöff

Az ülésen Szilvásy György kancelláriaminiszter, Petrétei József igazságügyi miniszter, Bene László országos rendőrfőkapitány és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője adott volna tájékoztatást a Kossuth téri kordon fenntartásának indokairól. Gulyás és a többi kormánypárti képviselő kérésére a meghívottak az ellenzékiek távozása után is maradtak, és - nyilvánosan, a sajtó jelenlétében - megismételték a korábban már többször elmondott érveiket a kordon fenntartása mellett.

Fotó: MTI

A polgári titkosszolgálatokat is felügyelő Szilvásy - hasonlóan a február 7-én tett bejelentéséhez - arról beszélt, hogy tavaly október óta a titkosszolgálatoknak arról vannak információik, hogy szélsőséges csoportok erőszakos cselekményekre, illetve a Kossuth tér megszerzésére készülnek. A kancelláriaminiszter szerint a nemzetbiztonság 1500 jelentést készített a témában, amelyekből mintegy 35 utal fegyverek beszerzésére. Azt azonban Szilvásy is elismerte, hogy az általa említett szélsőségesek megosztottak, és elenyészően kicsi a társadalmi támogatottságuk.

A zárt ülésen minden bizonnyal szó esett volna a Teve utcai rendőrpalotát kedd éjjel ért támadásról is. Erről Kövér László most azt mondta, blöffnek tartja, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják. Szerinte ez az akció figyelemelterelés volt, hiszen egy üres székházra éjjel leadott lövések más célt nem szolgálhattak. Kinek állt az érdekében? - tette fel a kérdést, majd azzal folytatta, "időszerű, egyelőre nem látható módon okszerű" összefüggés van Szilvásy korábbi kijelentései és a támadás között.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden, a rendőrpalota elleni támadás után arról beszélt, nem lehet elhallgatni, hogy az egyre radikalizálódó eseményeknek felépül egy láncolata. Szilvásy György pedig azt mondta, ugyan bízik benne, hogy csak elszigetelt jelenségről van szó, de ilyen típusú fenyegetésekre utalt, amikor a titkosszolgálati jelentésekről beszélt a napokban.