A Teve utcai lövöldözés utánzásától tart a főkapitány

Vágólapra másolva!
Kilenc különböző csoport viszi a nyomozást a rendőrpalota megtámadása kapcsán, és zöldszámot indítottak az újabb információk begyűjtésére. Megerősítették országszerte a rendőrségek védelmét, a rendőrfőkapitány attól tart, hogy valaki utánozni akarja a keddi lövöldözést. Eközben az ORFK-n elképzelhetőnek nevezték, hogy az ötmilliós nyomravezetői díjat tovább emeljék.
Vágólapra másolva!

Még nincs gyanúsítottja a Teve utcai lövöldözésnek - közölte Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (MNNYI) szóvivője. Tagadta azt is, hogy bárkit előállítottak volna az ügy kapcsán. "Ez egy félreértés, csak tanúkihallgatások vannak" - mondta. Az [origo] kérdésére, hogy kedd este óta szűkült-e valamelyest a lehetséges elkövetők köre, Horváczy azt felelte: "Nem érkezett felém ilyen jellegű közlés a kollégáktól."

Kilenc csoport kutat az elkövetők után

A rendőrpalotát megtámadók utáni nyomozást koordináló NNYI szóvivője közölte, kilenc csoport dolgozik az elkövetők felderítésén. Ezek közül az egyik csapat az úgynevezett "motivációs vonalat" próbálja felderíteni, vagyis, hogy szélsőséges csoport, magányos elkövető, esetleg valamely szervezett bűnözői kör vagy valaki más állhat a lövöldözés mögött.

Az MTV információi szerint ezek közül a legvalószínűtlenebbnek a bűnszervezetes szálat tartják, de az NNYI hivatalos válasza erre a felvetésre az, hogy minden lehetőséget tovább vizsgálnak.

"Számos fontos, használható", kamerák által felvett adatot elemeznek a "helyszíni vonalon" dolgozók Horváczy szerint. Bene László országos főkapitány kedd este még azt mondta, rossz minőségük miatt várhatóan nem segítik a nyomozást a térfigyelő és biztonsági kamerák felvételei. Horváczy azt nem árulta el, hogy a lövöldözés helyszínétől számítva mekkora sugarú körben és milyen típusú épületek, benzinkutak stb. kameráinak a felvételeit gyűjtötték össze.

Az elindított zöldszámra beérkező és a korábbi bejelentésekből használható információkkal a "bejelentési csoport" foglalkozik, míg egy másik csapat a "fegyvervonalat" viszi. Utóbbiak dolga a fegyver pontos típusának, eredetének, valamint annak felderítése, hogy korábban játszott-e bármilyen szerepet más bűncselekményben. A jelenlegi ismeretek alapján Horváczy cáfolta azt a Népszavában megjelent hírt, miszerint egy 1989-es, jugoszláv gyártmányú fegyverből lőtték volna ki a 15 lőszert. Megerősítette viszont azt, amit az [origo] által kedd délelőtt megszólaltatott szakértő is állított: nagy valószínűséggel Kalsnyikovot használtak a támadók.

A nyomozó csoportok között van még egy, amely a "bűntettesi vonalat" vizsgálja. Ők annak néznek utána, hogy voltak-e korábban olyanok, akik bármiféle hasonló bűncselekményt követtek el. Kérdésünkre, hogy felkutattak-e, kihallgattak-e már ilyeneket, a szóvivő kitérő választ adott.

Szigorúbban őrzött objektumok

Eközben országszerte elrendelték a rendőrségi objektumok szigorúbb őrizetét, aminek módszereit a főkapitányok határozzák meg - közölte az országos rendőrfőkapitány Salgótarjánban. Bene László hozzátette: a rendőrpalotát ért támadást követően utasításba adták azt is, hogy a rendőrök fokozottabb óvatossággal és körültekintéssel járjanak el az intézkedések során, a járőrpárok pedig vigyázzanak egymás biztonságára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője szerint ilyenkor nem attól kell félni, hogy szervezett csoportok követnek el támadást, hanem a kiszámíthatatlanság, a váratlanság jelenti a legnagyobb veszélyt. Mindig vannak olyanok, akikre hat az utánzás lehetősége, a legkülönfélébb motivációkkal: akár középpontba akarnak kerülni, akár valamilyen egyéni sérelmük van, esetleg nem is a rendőrséggel szemben - mondta.

Bene László szerint a bűnöző csoportokra az a jellemző: tudatosan cselekednek, mindig mérlegelnek, míg "egy magányos farkas", aki indulata pillanatában követ el valamit, nem mérlegel. A főkapitány a nyomozásról elmondta, hogy az igazgatási központ őrzését megerősítették, nagyobb az őrség létszáma, és az épület tágabb körzetben is folyamatos a rendőri jelenlét.

Hasonló támadásra szerinte úgy lehetne felkészülni, ha az egész környéket megszállnák a rendőrök, de erre nincs szükség, és mód sincs. "Más megoldásokon" gondolkodnak, ezeket azonban a főkapitány nem kívánta részletezni. A szemtanúk vallomásaiból sem árult el részleteket az altábornagy.

Telefonon kérnek segítséget

Bár számos szem- és fültanúja van a rendőrpalota elleni támadásnak, a nyomozók ingyenes zöldszámot (80/201-295) indítottak, ahol várják mindazok bejelentését, akik információval rendelkeznek a bűncselekménnyel kapcsolatban. A kihallgatások folyamatosak, azonban könnyen elképzelhető - ha nincsenek eredmények -, hogy az ötmilliós nyomravezetői díjat tovább emelik - mondta az [origo]-nak az ORFK szóvivője. Garamvölgyi László szerint a különösen magas összeget az indokolja, hogy "egyáltalán nem hétköznapi bűncselekményről van szó".

A Teve utcai épületben több rendőr is tartózkodott a lövéssorozat leadásakor, Garamvölgyi László elmondása szerint "azonnal intézkedtek". Vagyis a lövések eldördülése után azonnal megpróbálták elkapni az elkövetőket, de csak a rendőrség által is keresett fekete Golfot látták elhaladni a szóvivő szerint. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozóiroda szóvivője azt mondta ezzel kapcsolatban az MTV Napkelte című műsorában, hogy egy fekete, III-as vagy IV-es Volkswagen Golfot keres a rendőrség.

Gyurcsány a kockázatról beszél

"Bizonyos szélsőséges csoportok, a jó ég tudja, hogy kik által bátorítva és milyenfajta indíttatásból, szervezett készülődés jeleit legalábbis mutatják" - mondta kedden este a Magyar Rádiónak adott interjújában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint emiatt Magyarország "jelentős biztonsági kockázatokkal néz szembe".

A miniszterelnök cinikusnak, rosszindulatúnak és a közbizalmat rombolónak nevezte a feltételezést, mely szerint a kormány húzna hasznot a rendőrpalota elleni támadásból. Az ilyen feltételezéseket "magára valamit adó demokrata visszautasítja" - mondta Gyurcsány. Nyíltan egyébként senki nem mondta ki, hogy a kormány lenne a támadás haszonélvezője, Simicskó István (KDNP) csak furcsának nevezte a történteket, míg Varga Mihály (Fidesz) arra emlékeztetett, hogy a kormány már többször jelentett be terrorveszélyt.