Vágólapra másolva!
Csütörtöktől csak receptre lesz kapható több fájdalomcsillapító, köztük az Algopyrin és a Quarelin. A változást közel másfél hónapja bejelentették, ezért sokan évekre előre feltankoltak a népszerű fájdalomcsillapítókból.
Vágólapra másolva!

A vizitdíj bevezetésének napján válik receptkötelessé több korábban gyakran vásárolt fájdalomcsillapító. Csütörtöktől már csak receptre lehet kapni - többek között - Algopyrint, Quarelint és Demalgont.

Változik a gyógyszerek betegtájékoztatójának szövege is, a jövőben már csak erős, "egyéb kezelésre nem reagáló" fájdalom csillapítására ajánlják őket. A receptkötelessé váló gyógyszerek esetében szokványos, hogy a szigorításnak megfelelően változik a betegtájékoztató szövege - tudtuk meg az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szóvivőjétől. Szabó Franciska hozzátette, hogy az új betegtájékoztató szöveg várhatóan csütörtökön felkerül az OGYI honlapjára is.

Az egészségügyi tárca január elején jelentette be, hogy bizonyos hatóanyagú fájdalomcsillapítók vénykötelessé válnak, mert ezek a régi gyógyszerek akár komoly egészségkárosodást is okozhatnak. Emellett arra is hivatkoztak, hogy külföldön már vagy nem kaphatók, vagy csak orvosi rendelésre lehet beszerezni őket. A hír hallatára sokan megrohamozták a gyógyszertárakat, és évekre előre feltankoltak a fájdalomcsillapítókból.