Feljelentették a szennyezéstől óvó fideszest

Vágólapra másolva!
Feljelentette kedden a környezetvédelmi hatóság azt a fideszes politikust, aki azt állította, hogy katasztrófaveszély van Csepelen. Illés Zoltán szerint a volt Csepel Művek területén található 1200 tonna szennyezőanyag veszélyezteti a főváros, valamint Szerbia és Bulgária ivóvízellátását. A környezetvédelmi hatóság szerint nincs veszélyben senki.
Vágólapra másolva!

Közveszéllyel való fenyegetés miatt feljelentést tett Illés Zoltán fideszes politikus ellen Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Hatóság - olvasható a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében. A hatóság szerint a politikusnak az egykori Csepel Művek területén található galvániszappal kapcsolatos kijelentései kimerítik a közveszéllyel való fenyegetés bűncselekményét.

Illés Zoltán a Fidesz több országgyűlés képviselőjével vasárnap fóliával borította be az 1200 tonna nehézfémmel kevert galvániszapot tartalmazó, szétbomló zsákokat. A politikus az akcióval a szennyező anyag elszállítását követelte, valamint felszólította Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert, ha ezt nem teszi meg, akkor alkalmatlanság miatt mondjon le.

A politikus a szennyezés felszámolását többek között azzal indokolta, hogy szerinte katasztrófaveszély van Csepelen. A fideszes politikus elmondta: az iszap a Duna közelsége miatt veszélyezteti a helyi ivóvízbázist, az ország más településeit, valamint Szerbiát, Romániát és Bulgáriát is. Illés szerint ha a káros anyagok az ivóvízzel bejutnak a szervezetbe, rákos daganatot, genetikai elváltozást, illetve magzatkárosítást okozhatnak.

A hatóság szerint Csepelen jelenleg nincs katasztrófahelyzet. A közlemény szerint a galvániszap környezeti kockázatot jelent ugyan, de sem az emberek egészsége, sem a környezet nincs veszélyben. A területileg illetékes zöld hatóság rendszeresen ellenőrzi a telephelyet, illetve méréseket végez. A környezetvédelmi felügyelőség állítja: nem juthat szennyező anyag a talajba, illetve a Dunába.

A tárca közleménye szerint a veszélyes hulladék elszállítása a galvániszapot 2004 óta a telephelyen tároló Friz Kft. felszámolása után történhet meg. Állami pénzen akkor lehet azonnal beavatkozni, ha a szennyezés emberi életet, egészséget veszélyeztet.