Panaszkodás helyett viccelődnek az utasok

Vágólapra másolva!
Udvariatlan ellenőrökre, dohányzó sofőrökre, hideg buszokra panaszkodtak a BKV utasai 2006-ban - derült ki a közlekedési vállalat sajtótájékoztatóján. Ezer észrevételre csupán hét dicséret jutott tavaly, de többen próbáltak viccelődni a BKV-val, mint ahányan kritizálták.
Vágólapra másolva!

Kevesebb utasészrevétel érkezett a BKV-hoz tavaly, mint az előző években, de a vállalatot így is naponta 250-en keresték meg. A csökkenés nem feltétlenül azért van, mert a szolgáltatásaink javultak - ismerte el pénteki sajtótájékoztatóján Kiesswetter Walter, a BKV közönségkapcsolati irodavezetője. A többnyire levelet író, ritkábban telefonáló vagy személyesen felbukkanó utasok az esetek 9,8 százalékában panaszkodtak. Gyakran kritizálták például azokat a sofőröket, akik udvariatlanok, vagy rágyújtanak vezetés közben.

Az ellenőröket legtöbbször szintén udvariatlansággal, illetve diszkriminációval vádolták, és azért is sokan mérgelődtek, hogy néha nem hagynak elég időt a jegyek érvényesítésére. A pénztárosok esetében általában a nem megfelelő tájékoztatás, a modortalanság és a téves kiszolgálás verte ki a biztosítékot.

Nem csak a BKV-alkalmazottakra, hanem a szolgáltatás színvonalára is sok panasz érkezett. Reklamáltak a fűtetlen járművek, a piszkos megállók, a rossz jegyautomaták, a hajléktalanok és a kerékpárszállítás nehézségei miatt. Nem hagyták szó nélkül az utasok a nem menetrend szerinti közlekedést, késő vagy kimaradó járatokat, megváltozott útvonalakat sem.

A sajtóanyag szerint a BKV célja nem a panaszok csökkentése, hanem azok "minőségi átalakulása". Míg a korábbi években sok utas a járművek leromlott műszaki állapotát bírálta, tavaly már a légkondicionáló berendezést hiányolták többen. A vállalat tervei között szerepel, hogy a sokat kritizált sofőrök, pénztárosok, ellenőrök számára nyelvi és konfliktuskezelési képzéseket szervez, és erősebben vonja őket felelősségre a jövőben.

Az észrevételek túlnyomó többsége (63,1 százaléka) egyszerű információkérés volt. Arányaiban megelőzik a panaszokat a viccelődő telefonbetyár-hívások is, amelyek mögött Kiesswetter szerint rendszerint gyerekek állnak. A közönségkapcsolati irodavezető elmondta: a korábbiakhoz képest tavaly többen álltak elő jobbító szándékú javaslattal. "Ezek nélkül mint egy vak ló mennénk előre, és úgy gondolnánk, hogy minden rendben van" - fogalmazott. Arra is volt példa, hogy néhány ilyen ötlet megvalósult. Például utazhat már kutya és gazdája közös gyűjtőjegy-csomaggal, és véglegesítették a Kazinczy utca és Gazdagrét közt járó 239-es gyors autóbuszt, amelyet eredetileg csak a nyári metrófelújítás idejére akartak forgalomba állítani.

Dicséretből mindenesetre meglehetősen kevés jut a BKV-nak, csupán az észrevételek 0,7 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. Az utasok ilyenkor egy-egy udvarias gesztust, új járat indítását, tájékoztatást vagy elveszett holmijuk visszaadását köszönik meg. 2006-ban az 5500 talált tárgy fele került vissza a tulajdonosához. A BKV-járatokon elvesztettek már "íróasztalt, televíziót, sílécet, nyuszit, fehéregeret és cicát is" - sorolta Kiesswetter. A tárgyak mellett tavaly összesen 3,3 millió forint készpénzt is leadtak az osztályon.