Kritikus a rendőrökkel a Gönczöl-bizottság

Vágólapra másolva!
Éles kritikával illeti a rendőrséget a tavaly őszi zavargások körülményeit vizsgáló Gönczöl-jelentés - írja a Népszabadaság. A jelentést kedden hozzák nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Elkészült és a rendőrséget bírálja a Gönczöl-bizottság jelentése, amely a tavaly őszi zavargások körülményeit vizsgálta - írja a Népszabadság. A lap értesülései szerint a Gönczöl Katalin vezette testület meglehetősen kritikusan értékelte az MTV-székháznál és az október 23-án történteket. Megállapították, alaposan át kell dolgozni egyes jogszabályokat, és indokoltak a rendőrséggel és vezetésével szembeni bírálatok is.

A jelentés egy példányát megkapta a miniszterelnök, egy másikat pedig közjegyzőnél helyeztek letétbe, hogy utólag ne merülhessen fel "kozmetikázás" vádja. Tartalmát hivatalosan kedden hozzák nyilvánosságra.

A jelentésből pár hete már kiszivárgott egy részlet, ám a bizottság vezetője akkor cáfolta, hogy az valóban az anyag része lett volna. A Népszabadaság szerint azonban a többek között olyan megállapításokat tartalmazó anyag, mint "a rendőrség egyre inkább a politika játékszerévé válik" igenis része volt a jelentésnek, és utólag átdolgozva építették be a végső dokumentumba.

A tavaly őszi eseményeket eközben egy másik bizottság is vizsgálja. Az ellenzék ugyanis nem bízik az általa kormányközelinek tekintett, bár szakmailag elismert szakértőkben, hanem inkább a Morvai Krisztina vezette Civil Jogász Bizottságban, amely a Népszabadság szerint a főként jobboldalhoz kötődő jogi szakértőkből áll.