Már februárban újrakezdték

Vágólapra másolva!
A politikai elemzőknek komoly fejtörést okozó, váratlan fideszes kordonbontás hírére visszatértek a Kossuth térre az ősszel sátorozó tüntetők, ám egyelőre bizonytalan, hogy újra lecövekelnek-e a Parlament közelében. A rendőrök komoly arzenállal vonultak fel a be nem jelentett demonstráció helyszínén, de fél napjukba került, mire elszánták magukat az oszlatásra. Olvassa el összefoglalónkat, nézze meg képeinket és videónkat!
Vágólapra másolva!

"A Kossuth tér visszatér" - ez volt az új jelmondat az ősszel már megismert "Gyurcsány takarodj" mellett pénteken a Parlament előtt. Mintegy 500-600-an - többségében az őszi kormányellenes tüntetések résztvevői - gyűltek össze a téren, miután híre ment, hogy a Fidesz képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották a több mint száz napja felállított kordont.

A tüntetők száma ugyanakkor már este nyolc-kilenc óra körül fogyatkozott, majd éjfél előtt fél órával a rendőrök felszólítottak mindenkit, hogy hagyják el a területet. A többség engedelmeskedett, de tudósítónk beszámolója szerint néhányan üvegeket, más hulladékokat dobáltak a rendőrök felé.

Végül a maradék 40-50 tüntetőt a pajzsos rendőrök kiszorították a Bajcsy-Zsilinszky útra, majd a Nyugati térre. Egy nagyjából tíz- húsz fős csoport továbbra is jelszavakat skandált, és szidta a rendőrséget, de a rendfenntartók egy idő után otthagyták őket, és visszamentek a Kossuth térre. Ezzel viszonylag gyors véget ért a pénteki demonstráció, bár nem kizárt, hogy lesz folytatás, elvégre márciusra már beígérték a tüntetések felélesztését. A tudósítónk által megkérdezett tüntetők azonban bizonytalanok voltak a továbbiakat illetően, úgy tűnt, nincsenek kész terveik.

Szombat délelőttre helyreállították a kordont

Visszaállította a rendőrség szombaton a Kossuth Lajos téri kordon belső rácsszerkezetét, amelyet a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői előző nap bontottak el. Szombaton reggel és kora délelőtt megerősített rendőri szolgálatot tapasztalt az MTI tudósítója a Parlament előtti téren, ahonnét szombat hajnalban, éjfél után nem sokkal szorították ki a tüntetőket. A vastag lábvédőben, egymástól 20 méterre négyesével csoportosuló rendfenntartók elmondása szerint "nyugodt volt az éjszaka a környéken".

Nem sokkal fél kilenc után teherautók hajtottak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete elé, ahonnan a rendőrség munkatársai vaskordonokat és fémrácsokat vettek elő. A Fidesz képviselői által pénteken elbontott kordonok pótlására és megerősítésére helyezték el azokat. Így ismét dupla kordon vigyázza az Országgyűlés épületét.

"Nem értem őket, jogtalanságra jogtalansággal válaszoltak" - vélekedett a politikusok akciójáról a kordont építők egyike. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor újra és újra lebontaná a kordont, azzal válaszolt: "nem tehetünk mást, újra visszaállítjuk a kordont".

Hozták az arzenált

A rendőrség viszont láthatólag készült. A Kossuth téren és környékén az esti órákban közel kétszer annyi rendőr volt, mint demonstráló. Előhozták a vízágyúkat, a lovakat, és - mint tudósítónknak a posztoló rendőrök elmondták - , még vidékről is vezényeltek fel embereket.

Bár a délelőtti kordonbontás után kialakult demonstráció nem volt előre bejelentve, a rendőrség a szabályok ellenére kísérletet sem tett arra, hogy feloszlassa a tömeget. Az [origo] erre vonatkozó kérdésére a nap folyamán a BRFK végig azt ismételgette, hogy a rendőri vezetők tanácskoznak a teendőkről. Végül több mint fél nap kellett ahhoz, hogy dűlőre jussanak.

Nem káromkodtak

A Fidesz indította el az eseményeket a délelőtti kordonbontással. A párt frakcióülést tartott a Parlamentben, majd a képviselők levonultak a térre, és a tanácstalan rendőrök szeme láttára szétbontották a kordont. A munkából kivette a részét Orbán Viktor pártelnök is.

A képviselőket előtte - mint az az [origo] birtokába került dokumentumból kiderült - ellátták tanácsokkal: csapatban dolgozzanak, ne káromkodjanak, és ha előállítják őket, akkor hivatkozzanak a mentelmi jogukra. Utóbbi esetében aztán meggondolhatták magukat, mert később már azt mondták, lemondanak mentelmi jogukról és vállalják tetteik következményét.

A legnagyobb ellenzéki párt azért bontotta le a kordont, mert szerinte a rendőrség törvénytelenül tartotta lezárva több mint száz napja a teret. Ezzel a véleménnyel nem volt egyedül a Fidesz: az utóbbi napokban a Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet és Takács Albert ombudsman is tiltakozott a kordon ellen. Még a kisebbik kormánypárt egyik képviselője, Gusztos Péter is abszurdnak nevezte a helyzetet. A rendőrség tavaly október 23-án hajnalban zárta le a teret, arra hivatkozva, hogy műveleti terület. Azzal a magyarázattal már adós maradt, hogy miért kell fenntartani ezt az állapotot azóta is.

Akció után össztűz

A Fidesz pénteki akcióját - nem túl meglepő módon - azonnal össztűz alá vették a kormánypártok (és az MDF is), de tiltakoztak azok a jogvédők is, akik egyébként elítélték a rendőrséget a tér lezárásáért. Az érvelés nagyjából mindenki részéről ugyanaz volt: politikusok főleg nem engedhetik meg maguknak, hogy törvénysértő eszközökhöz nyúljanak.



Sólyom László köztársasági elnök is helytelenítette, hogy a Fidesz "nem jogállami eszközökkel" akarja szolgálni a jogállamot. Az egykori alkotmánybírósági elnök viszont hozzátette azt is, nem szabad elhallgatni, hogy "a rendőrség alkotmányosan aggályos módon korlátozza a gyülekezési jogot ősz óta, és nem is reagál a kifogásokra".

Igazolt hiányzások

A Fidesz akciója feladta a leckét az elemzőknek, akik csak találgatták, hogy a kordonbontás milyen hosszabb távú politikai célt szolgálhat, már ha van ilyen egyáltalán. A párt képviselőit egyébként a rendőrség rendzavarás miatt fogja feljelenteni, ami legfeljebb 150 ezer forintos pénzbüntetést vonhat maga után.

Az általunk megkérdezettek azt mondták, ki fogják fizetni, sőt, akadt olyan is, aki kijelentette, akár a börtönt is vállalja. A Fidesz több meghatározó - és néhány sajtóbeszámoló szerint Orbán Viktorral nem túl jó viszonyt ápoló - politikusának azonban nem kell bíróságra járnia: Áder János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán ugyanis nem volt ott a kordonbontásnál. Igaz, a pártszóvivő szerint mindannyian igazoltan voltak távol.