Csiki-csuki folyt a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Szabályos csiki-csukit folytattak a rendőrök és a kormányellenes tüntetők a Kossuth téren. A tiltakozókat előbb kiszorították, majd visszaszivárgtak, mire újra kiszorították őket az egyenruhások. Szombaton este hatkor már ötödjére oszlattak. Este 9-kor a tüntetők vezetői arra kérték a demonstrálókat, hogy menjenek haza. Nem mindenki fogadott szót.
Vágólapra másolva!

Éjjel negyed tizenkettő körül fejeződött be a demonstráció, az utolsó tüntetők is elszállingóztak a parlament környéki utcákból, és a rendőrök is visszavonultak a kettős kordon mögé. Vagyis szombaton késő estig folytatódott a kis létszámú tüntető csoport és a jelentős túlerőben lévő rendőri alakulat "fogócskája" a budapesti Kossuth Lajos téren és a tér körüli utcákban. A rendőrök este tíz óra után szorították ki a Kossuth téri kordon közelében összegyűlt mintegy húsz tüntetőt.

Közel félszáz rendőr a Nádor utca irányába, egészen a Garibaldi utcáig tolta az éneklő és kormányellenes jelszavakat kiabáló embereket, akik közül többen hangosan sérelmezték, hogy az intézkedő rendőrökön nem láttak azonosító számot. A rendőrök nem sokkal később visszavonultak a Kossuth téri kordonok elé, a demonstrálók mintegy 10 méteres távolságban követték őket vissza a térre.

A vezető hazavonulást kért kilenckor

Az eredetileg bejelentett időpontban, szombat este kilenc órakor elvileg befejeződött a Batthyány-örökmécsesnél tartott kormányellenes tüntetés, de a tiltakozók közül mintegy negyven ember átvonult a Kossuth Lajos térre.

Az örökmécsesnél utoljára felszólaló Gonda László arra kérte az embereket, hagyják el az Aulich utcánál lévő demonstráció helyszínét, hogy "rendőri provokációnak ne legyenek kitéve". A tüntetők többsége hazaindult, de egy kisebb csoport a Parlament elé vonult, hogy ott folytassa kormányellenes megmozdulást. Eközben rendőrök vonultak fel az örökmécseshez és rohamsisakos, védőpajzzsal felszerelt rendőrök álltak sorfalat a Szabadság téren a szovjet hősi emlékműnél.

Ezt megelőzően - az ötödik tömegoszlatást követően - a Batthyány-örökmécsesnél gyűltek össze a tüntetők, miután a közeli Vértanúk teréről a rendőrök igazoltatással távozásra bírták a nem egészen száz főre tehető tiltakozókat.

Az örökmécsesnél, ahol időközben megjelentek a könyv- és jelvényárusok is, az egymást követő szónokok "rendőri brutalitásról" beszéltek és sűrűn emlegették Bene Gábornak, a Nemzeti Bizottság 2006 szervezet egyik ügyvivőjének a nevét. Őt a nap folyamán a rendőrök előállították - mondták a tüntetők.

Vissza-vissza tértek a tüntetők

Ötödször kezdett a rendőrség tömegoszlatásba szombaton kora este nem sokkal hat óra előtt a Kossuth Lajos téren. A megelőző tömegoszlatást követően mintegy száz ember gyűlt össze a Vértanúk terén, majd nem sokkal félhat után a Kossuth téri kordonokhoz mentek kormányellenes jelszavakat skandálva. Két férfi átmászott a kordonon, őket rendőrök fogadták és többször felszólították őket, hogy másszanak vissza. Ennek nem tettek eleget, így mindkettőjüket elvezették.

Ezek után ismét több száz rendőr vonult ki a Kossuth térre, a már megszokott módon az egyik sorfal az Alkotmány utcánál, míg a másik a Vértanúk terén állt fel és ismét két irányba, az Alkotmány utca felé, illetve a Báthory utcán a Batthyány-örökmécses irányába terelték az embereket.

Négy óra után szintén tömeget oszlatott a rendőrség a Kossuth téren. Ez már a negyedik ilyen akció volt a nap folyamán a Parlament előtt. Az oszlatást megelőzően több mint 200 rohamrendőr sorakozott fel az Alkotmány utca, illetve a Vértanúk tere felől. A tüntetők többsége szinte azonnal elhagyta a teret. A földművelésügyi minisztérium előtt ekkor 10-15 ember maradt, az Alkotmány utcában 20-30-an szidalmazták a rendőröket, akik kisvártatva az Alkotmány utcán a Bajcsy-Zsilinszky út felé kezdték terelni az embereket. Az utcában 5-10 ember maradt, a többség szétszéledt a környező utcákban. A Báthory utcában szintén 20-25 ember szóródott szét.

A rendőrség előzőleg kettő körül szorította ki az embereket a térről. Akkor 20-25 tüntetőt tolt odébb a rendőrsorfal a Vértanúk tere felé. A tüntetők közül néhányan szóváltásba kerültek a rendőrökkel, azt bizonygatták, hogy "hazug, csaló kormány érdekeit védik". A 25-30, többségében idős emberekből álló demonstrálókat a Batthyány-örökmécsesig tolták, ahova eredetileg tüntetést jelentettek be. A tömegoszlatás fél óráig tartott, végeztével, a rendőrök megfordultak és visszaindultak, a tüntetők - 20-25-en - követték őket.

A rendőrök korábban már kétszer is kiszorították a térről a tiltakozókat. Délben még 100-150 embert - közülük három-négy zászlót lobogtató tüntetőt ki is ragadtak - tizenegy óra tájban pedig félszáz tüntetőt toltak le a kordonok mellől. A Hír TV szerint a rendőrök mindenkit igazoltattak, többeket őrizetbe vettek.

Az első tüntetők tíz óra körül jelentek meg, a lassan növekvő csoport ismerős rigmusokat skandált, zászlókat lobogtatott. A csoportot először nem sokkal tizenegy óra után a Vértanúk terén át a Nádor utcán keresztül távolították el a térről. A folyamatosan kiabáló tüntetők megpróbáltak ellenállni, de kénytelenek voltak elhagyni a területet. A tiltakozók kiszorítása során nem történt incidens.

Előzőleg a rendőrök visszaállították a kordon belső rácsszerkezetét, amelyet a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői pénteklen bontottak el. A téren tartózkodó rendőrök szerint "nyugodt volt az éjszaka a környéken". "Nem értem őket, jogtalanságra jogtalansággal válaszoltak" - mondta a politikusok akciójáról a kordont építők egyike az MTI-nek. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor újra és újra lebontaná, azzal válaszolt: "nem tehetünk mást, újra visszaállítjuk a kordont".

A Fidesz még nem döntött az újabb bontásról

A Fidesz eközben egy újabb kordonbontás lehetőségégét lebegteti. Szájer József, a párt európai parlamenti képviselője szerint a "megfelelő" időben döntenek majd arról, folytatják-e akciójukat a Kossuth téren. "A Fideszre lehet számítani a polgári szabadságjogok védelme tekintetében, amikor szükséges ott leszünk, az ehhez szükséges konkrét döntéseket a megfelelő időben meg fogjuk tenni" - mondta egy újságírói kérdésre szombati sjatótájékoztatóján. Az eseményen Szájer azt a nyílt levelet ismertette, amelyet szombaton az MSZP frakcióvezetőjének és elnökének küldött.

Ebben arra szólította fel a baloldali pártot, hogy "a rendelkezésére álló valamennyi alkotmányos, parlamentáris és politikai eszközzel szorítsa rá kormányt, hogy azonnal hagyjon fel jog- és alkotmánysértő tevékenységével, és járjon végre a törvényes úton". A jobboldali párt a szerinte alkotmányellenes Kossuth téri "vasfüggöny" eltávolítását szeretné elérni.

Szájer József levelére adott válaszában Hiller István és Lendvai Ildikó elképszetőnek nevezi, hogy szándékosan és előre megtervezetten törvénytelenséget követtek el és a köztársasági elnökkel takaróznak, aki pedig maga is törvénytelennek nyilvánította a jobboldali párt akcióját. A szocialista politikusok elutasítják a fideszes EP-képviselő kérését, és arra kérik, cselekedjen ő is - ahogy ők - az alkotmányra tett esküje szellemében.

MTI/[origo]