Nem túzokot nézett Sólyom az országjáráson

Vágólapra másolva!
Adrenalinnövelő hatással volt a helyiekre a köztársasági elnök Délkelet-Magyarországon, aki kedden elkezdte bejárni az országot - igaz, volt akit inkább az elnököt és csapatát szállító Audi A8-asok érdekeltek. Az államfő a környezetvédelemből kiindulva szeretne megismerkedni a vidék problémáival - ez a tavaly meghirdetett országjárás fő indoka. Sólyom László elmondása szerint nem törődik a politikusok reakciójával, és nem is visszaesett népszerűségét próbálja visszaszerezni, amikor sorra járja a nemzeti parkokat. 
Vágólapra másolva!

A terv szerint a jelenlegi kilenc nemzeti park bejárása három évig biztosan eltart, mert Sólyom László évente legfeljebb három helyszínre tud eljutni. A környezetvédőkkel közismerten rokonszenvező köztársasági elnök az [origo]-nak azt mondta: nem mellékes, hogy "nincs jobb- és baloldali nemzeti park", így az országjárás hangsúlyosan politikamentes maradhat. Sólyom így azt is elkerüli, hogy a régió-megye vitában vagy más, a vidéket érintő politikai kérdésben állást foglaljon.

"Volt néhány rosszindulatú előzetes reakció, hogy az elnök miért megy madarakat nézni" - mondta kérdésünkre Sólyom László, de hozzátette: egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a politika napi szinten mit reagál az útjaira.

Bár a köztársasági elnök több közvéleménykutató felmérései alapján is a népszerűségéből legtöbbet vesztő politikus, erre vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, az országjárással nem a népszerűséget keresi.

"Az országjárás még tavaszi terv volt, és a népszerűségvesztés csak nyáron következett be" - fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte a felmérések nem adnak érdemi képet, mert mindig attól függenek, hogy a média éppen mit közvetít. Sólyom utalt arra, hogy már hivatalba kerülésekor megmondta: nem akar "szeretett elnökünk" lenni.

"Nem arról van szó, hogy az elnök elmegy a nemzeti parkba és megnézi a túzokot" - fogalmazott az országjárásról szóló rövid keddi sajtónyilatkozatában. "Arról van szó, hogy mindez kincs, ami nem került be a köztudatba" - tette hozzá. Emellett a látogatások azt is célozzák, hogy az általában protokolláris közegben mozgó államfő közelről ismerkedjen a vidék problémáival és az ott élőkkel.

Sűrű volt a program

Az országjárás első állomását, a Kőrös-Maros Nemzeti Parkot feszített tempóban járta be az elnök és kísérete. A menetrend a következő volt: találkozás a nemzeti park vezetőjével, a parkról szóló kiállítás és előadások meghallgatása, rövid séta a környéken, majd a szarvasi evangélikus templom megtekintése és egy emlékmű megkoszorúzása. Ezután a köztársasági elnök és kísérete Kondorosra autózott, ahol Rózsa Sándor egyik kedvenc vendéglőjében együtt ebédelt szürkemarhát a környező kistelepülések mintegy tíz polgármesterével.

"Megdöbbentő, hogy milyen közvetlen az elnök! A tévében nem ezt látni. Amikor poén volt, akkor kacagott, és minden érdekelte" - mesélte lelkesen az egyik polgármester, akitől azt is megtudtuk: az államfő a három asztalnál ülő összes polgármesterrel úgy tudott beszélgetni, hogy minden második fogás után másik asztalhoz ült át.

Ebéd után sem volt kevésbé sűrű a program: az államfő további két emlékművet megkoszorúzott, majd találkozott a magyarországi románság képviselőivel, a gyulai román ortodox templom pópájával, meglátogatott egy iskolát Gyulán, beszélgetett a helyi nagycsaládosok és idősek képviselőivel, majd feleségével együtt fogadást adott látogatása alkalmából. (A nemzeti park bejárása ezzel még nem ért véget: szerdán az államfő túrázik a parkban, biogazdálkodókkal, majd Hódmezővásárhelyen környezetvédelmi szervezetekkel találkozik.)

Izgultak

"Hát felment az adrenalinom rendesen" - foglalta össze Sólyom László érkezése előtti érzéseit Tirják László, a Kőrös-Maros Nemzeti Park elnöke. Az országjárás maratoni első napján az elnököt fogadó helyiek mind izgultak egy kissé, a környéken ugyanis nemigen járnak vezető politikusok. Orbán Viktor ugyan járt nyolc éve Kondoroson - tudtuk meg az ott lakóktól -, de más ismertebb politikusra nem emlékeznek.

Így hát a köztársasági elnök nagy feltűnést keltett, amerre járt - azért is, mert a rendőrség már fél nappal előbb lezárta a helyszínek környékét. Emiatt többen bosszúsak voltak, mások viszont közelebbről akarták látni az elnököt, ezért akár órákat is vártak a környéken. Kiskamasz fiúk például sokáig ácsorogtak a hidegben az egyik helyszínen. Ők azonban nem az elnököt akarták látni: "Nézzük a gyönyörűséges A8-asokat" - mondták. Egy idős asszony pedig azért várt az elnökre, mert segélyt akart tőle kérni.

Egy asszony Kondoroson jó ideig követte bicilklivel a köztársasági elnököt, majd az [origo] érdeklődésére megnyugodva jegyezte meg: "Na, hát ugyanolyan, mint a többi ember, csak éppen magasabb hivatala van."

Wirth Zsuzsanna