Udvariatlanságot is számon kérnek a rendőrségen

Vágólapra másolva!
"Menjél tovább!" - a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint így reagált az útbaigazítási kérésre az egyik Kossuth téren posztoló rendőr. A jogvédők nemcsak ezt kifogásolják, hanem azt is, hogy a szeptember-októberi tüntetések helyszíne már száz napja le van zárva, szerintük indokolatlanul. Szerdán a Fidesz is azt követelte az igazságügyi minisztertől, hogy szüntessék meg a Parlament körüli kordont, és csatlakozott hozzájuk az SZDSZ egyik képviselője is.
Vágólapra másolva!

Indokolatlannak és így jogellenesnek tartja a Magyar Helsinki Bizottság a Kossuth tér lezárását, ezért hivatalosan is panaszt nyújtottak be Bene László országos rendőr-főkapitányhoz. A jogvédő szervezet nem érti, miért nem lehet még mindig belépni a Parlament körüli részekre, ami a kordonnál őrködő rendőrök szerint továbbra is műveleti terület. A tér lezárásának meghosszabbítása mellett azt is kifogásolják beadványukban, hogy egyetlen itt szolgálatot teljesítő rendőr sem visel azonosítót.

A jogvédő szervezet szerdai közleménye szerint a rendőrségi törvény megsértésével hosszabbította meg Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány az őszi zavargások miatt kordonnal körbevont terület lezárását. A bizottság szerint biztonsági okból is csak ideiglenesen lehet lezárni egy területet, a Parlament körüli rész lezárása pedig már három hónapja tart. Az [origo] meg szerette volna kérdezni Gergényi Péter főkapitányt, a BRFK sajtóosztályán azonban annyit közöltek, hogy politikai megnyilvánulásnak tartják a kifogásokat, ezért azokra nem reagálnak.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrségi intézkedésnek semmi alapja sincsen. A meghosszabbítást hivatalosan azzal indokolták, hogy erre az október 23-i események, a novemberre bejelentett, majd elmaradt élőláncos demonstráció és más "biztonsági kockázatot jelentő" rendezvények miatt van szükség - emlékeztetnek a jogvédők, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban számos kormányellenes tüntetésre került sor - például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök háza közelében is -, és ezek közül egy sem torkollott erőszakos megmozdulásokba.

Név nélkül intézkedő rendőrök

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke közölte azt is, egy munkatársával együtt a múlt pénteken megpróbált átsétálni a lezárt részen, a kordonnál posztoló rendőrök azonban nem engedték be őket. Először azt mondták, hogy a Kossuth tér távolabbi végébe csak a kordon mentén haladva vagy a Duna part felől lehet eljutni, majd az ismételt kérésre az egyik rendőr ingerülten már csak annyit mondott: "Menjél tovább!" A rendőrök az egyenruhájukon sem névtáblát, sem azonosítószámot nem viseltek, és amikor erre rákérdeztek a jogvédők, nem voltak hajlandóak megnevezni magukat. A szervezet szerint ez is szabályellenes.

A Fidesz sem ért egyet a Kossuth tér lezárásával, Navracsics Tibor frakcióvezető és Szájer József, a párt egyik európai parlamenti képviselője levélben szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében. A politikusok azt kérik, hogy Petrétei József utasítsa Gergényi Pétert a kerítésrendszer felszámolására. A levelet azért szerdán juttatták el a tárcavezetőhöz, mert a területet éppen 100 napja, október 22-ről 23-ára virradóra ürítették ki és zárták körül.

Nincs veszélyhelyzet

A Fidesz szerint a jelenlegi helyzet csorbítja a véleménynyilvánítás szabadságát, ráadásul a Kossuth teret "élvezhetetlenné és látogathatatlanná teszi". Navracsics szerint a budapesti rendőr-főkapitány nem hivatkozhat a parlament és a védett személyek - így a házelnök és a miniszterelnök - biztonságára sem, mert ők egyszer sem voltak veszélyben, sőt Szili Katalin maga is több alkalommal kérte a Kossuth tér zárlatának feloldását. Az ország politikai életének egyik legfontosabb pontja "gyakorlatilag rendőri megszállás alatt áll" - tette hozzá.

A politikus arra a kérdésre, hogy ha feloldanák a tér lezárását, akkor a Fidesz folytatná-e korábbi napi nagygyűléseit, azt mondta: jelen pillanatban nem politikai nagygyűlésekről van szó, hanem arról, hogy az emberek nem tudják használni a Kossuth teret. Szerdán az Országgyűlés emberi jogi bizottságának SZDSZ-es tagja, Gusztos Péter is felszólalt a kordonok lebontása mellett. A liberális politikus abszurd állapotnak nevezte, hogy az állampolgárok nem tüntethetnek a Kossuth téren. Mint fogalmazott, nem tartható fenn tovább a jelenlegi helyzet, mert az alkotmányos alapjogokat nem lehet "rendőrségi trükkökkel" korlátozni.

Danks Emese kormányszóvivő a Fidesz bejelentésére reagálva emlékeztetett arra, hogy a Kossuth téri kordonok eltávolítása a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik. A szóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a Fidesz eddig amiatt kritizálta a kormányt, hogy utasította a rendőrséget, most pedig azért, mert nem utasítja.