Hamis igazolással lógtak nyíregyházi diákok

Vágólapra másolva!
Nagy tételben sokszorosítottak egy interneten talált orvosi igazolást nyíregyházi diákok. A lebukott tanulókat az iskola már megbüntette, de okirathamisításért akár egy év börtönt is kaphatnak. Korábban egy sárvári iskola diákjai gyártottak hamis igazolásokat.
Vágólapra másolva!

Magánokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás 41 nyíregyházi középiskolás diák ellen, akik hamis orvosi igazolással kerülték a tanítási órákat, illetve készítették és forgalmazták ezeket a dokumentumokat - közölték a nyíregyházi rendőrkapitányság nyomozói csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A gyanúsítottak közül 31 fiatal használta fel a hamisított igazolásokat, tízen pedig az álokirat készítésében és árusításában vettek részt - mondta Kiss Sándor, a kapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Az osztályvezető szerint az igazolásokat a 15-20 év közötti fiatalok darabonként 250 forintért árulták. A hamisítási ügyben az egyik nyíregyházi iskola fordult a rendőrséghez, majd a nyomozók megkeresték a többi helyi oktatási intézményt is, így kiderült, hogy mind a tizenegy iskolában előfordult hamis igazolás a legutóbbi tanévben. Mizsák Emília nyomozó elmondása szerint az ügy úgy derült ki, hogy egy nagymama unokája után vitte az otthon felejtett tanszereit, és legnagyobb meglepetésére a tanár közölte vele, a gyermek otthon van, mert beteg.

A fiatalok az interneten találtak egy kitöltetlen orvosi igazolást, azt színes nyomtatóval sokszorosították, így a pecsét eredetű színű volt, majd névre szólóan kitöltötték. A rendőrségnek nem sikerült kiderítenie, hogy az internetre ki tette fel az üres igazolást.

A középiskolások felelés és dolgozatírás elkerüléséhez használták az igazolásokat, egy-egy óráról, vagy napról hiányoztak, de akadt olyan diák is, aki heteket volt távol a hamis papírral. A tanulókat az iskolák már felelősségre vonták, megrovásban részesültek. A büntetőügyben azonban akár egy évet is kaphatnak a hamisításért.

Néhány napja egy sárvári iskolában lopták el és gyújtották fel az osztálynaplót a diákok, hogy eltüntessék az igazolatlan óráikat. A nyomozás során a félig elégett napló előkerült, és ekkor kiderült, hogy a társaság orvosi igazolások hamisításával is foglalkozott. Az egyik sárvári orvos igazolását sokszorosították számítógéppel, ők 500 forintért árusították darabját.

[origo]/MTI