Bizonyításra várnak a németek szemétügyben

Vágólapra másolva!
Németország komolyan veszi a szemétkérdést, és vissza is viszi a Magyarországon talált szemetet, ha bizonyítást nyer, hogy onnan származik a hulladék. Michael Müller környezetvédelmi államtitkár szerint a német kormány politikája válna hiteltelenné, ha nem lépnének fel a hasonló ügyek ellen.
Vágólapra másolva!

"Ha a szemét Németországból származik, visszaszállítjuk" - jelentette ki Michael Müller, a német szövetségi környezetvédelmi és reaktorbiztonsági minisztérium államtitkára, miután találkozott Kovács Kálmánnal, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkárával. Müller szerint a német kormány komolyan veszi az illegálisan Magyarországra szállított hulladék kérdését, és a hatóságok mindent elkövetnek azért, hogy megtalálják és megbüntessék a bűntény elkövetőit.

Jelenleg Németország az Európai Unió soros elnöke, és komoly tervei vannak az energetika és a klímaváltozás elleni harc terén. Hosszabb távon 40 százalékkal akarják csökkenteni az európai szén-dioxid-kibocsátást, és nagy szerepet szánnak a megújuló energiaforrásoknak. Müller azt mondta, ez a politikájuk csak akkor lehet hiteles, ha nem fordulnak elő a magyarországihoz hasonló hulladékbotrányok.

Kovács Kálmán arról beszélt, hogy a jövőben a magyar és a német hatóságok szorosabban fognak együttműködni, hogy megakadályozzák a mostanihoz hasonló szemétszállítmányok megjelenését. Az államtitkárok megállapodtak abban is, hogy Magyarország és Németország technológiai és gazdasági együttműködést hoz létre a megújuló energiaforrások, főként a biomassza hasznosítására.

Eddig 19 helyszínen majdnem 5000 tonna, feltehetően Németországból, Baden-Württemberg tartományból származó szemetet találtak a hatóságok. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter korábban azt mondta, 2-3 hónapot vehet igénybe a hatósági eljárás. Ez után lehet visszaszállítani a szemetet a származási helyére.