A vádakat kéri számon Orbánon Petrétei

Vágólapra másolva!
Ha az ígéretek ellenére nem kezdeményez büntetőeljárást kormány ellen a Fidesz , akkor ezután ne is hangoztassa, hogy valamilyen bűncselekmény történt - írta Petrétei József igazságügyminiszter Orbán Viktor Fidesz-elnöknek. Deutsch-Für Tamás válaszképpen felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy két fideszes képviselő már tett feljelentést, de nem indult nyomozás az ügyben.
Vágólapra másolva!

Levélben fordult Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, hogy megtudja, Orbán vagy pártjának valamely politikusa tett-e feljelentést a kormány vagy annak valamely tagja ellen. A miniszter felszólította az ellenzéki párt vezetőjét, hogy ha eddig nem tettek feljelentést és nem is tervezik, tartózkodjanak a vádak hangoztatásától. Petrétei szerint ha egy választott képviselő a kormány tagjait bűncselekmény elkövetésével vádolja, azzal a választókat és a demokráciát sérti meg.

Orbán Viktor Fidesz-elnök több alkalommal azt mondta a nyilvánosság előtt, hogy büntetőjogi felelősséget kell viselnie annak, aki a költségvetés adatait meghamisítja. Orbán több televíziós műsorban is utalt arra, hogy a miniszterelnök, valamelyik miniszter vagy az apparátus tagjai bűncselekményt követtek el. Legutóbb 2007 januárjában, egy lapinterjúban nyilatkozta, hogy a kormányzó pártok "közérdekű adatok bűncselekmény értékű meghamisításával nyerték meg a választást".

Deutsch-Für Tamás válaszolt csütörtök délután Petrétei József levelére. Ebben arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy Áder János és Balsai István a 2006. október 7-i nagygyűlést követően már feljelentést tettek. A kabinetfőnök azt közölte: a Fidesz a feljelentés eredményéről tájékoztatta a nyilvánosságot, így szerinte a tárcavezető kérdésével kapcsolatos információk "mindenki számára hozzáférhetőek".

Áder János, a Fidesz országgyűlési képviselője 2006. október 7-én, párt pártja nagygyűlésén jelentette be, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő májusi balatonőszödi beszéde miatt feljelentést tesz közérdekű adattal való visszaélés miatt, de a feljelentés szövegében csak utaltak a miniszterelnökre. Az ügyészség nem találta kellően megalapozottnak a feljelentést, ezért nem rendelt el nyomozást.

Október végén az MSZP ifjúsági szervezete, a Fiatal Baloldal elnöke, Varga László tett feljelentést Orbán Viktor ellen, mert szerinte az ellenzéki politikus külföldön tett kijelentéseivel - mely szerint az EU nem támogathat egy "hazug és csaló" kormányt - megvalósította a hűtlenség államellenes bűncselekményét. Nyomozást ebben az ügyben sem rendeltek el.

[origo]/MTI