Nem büntették meg a fővárosi tűzoltóparancsnokot

Vágólapra másolva!
Jogsértés hiányában nem marasztalta el a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnokot a a három tűzoltó halálát okozó műegyetemi tűzért. Egyben megszüntették a vele szemben indított fegyelmi eljárást is.
Vágólapra másolva!

A bizottság fegyelmi tanácsként eljárva, egyhangú szavazással állapította meg, hogy a tavaly augusztusban három tűzoltó halálát okozó tűz kapcsán semmilyen felelősség nem terheli a fővárosi tűzoltóparancsnokot - közölte a bizottság szocialista elnöke, Danielisz Béla és fideszes alelnöke, Kosztolányi Dénes a testület zárt ülését követően.

A katasztrófavédelem országos parancsnoka által kezdeményezett fegyelmi eljárásba a főváros által bevont szakértő a haláleseteket alapvetően "a negatív körülmények szerencsétlen egybeesésének" tulajdonította. Szendi Géza nyugállományú tűzoltó ezredes jelentésében azt írta, hogy a tűzoltó tevékenységének legfontosabb veszélyeleme az, hogy nem ismert időben, ismeretlen körülmények között kell hibátlanul dolgoznia. Ez sajnos nem minden esetben valósítható meg - írja a szakértő az MTI által megismert jelentésében.

Kosztolányi Dénes elmondta, hogy február 8-án a fővárosi tűzoltó parancsnokság múlt évi beszámolójának tárgyalásakor folytatják a műegyetemi tűzzel összefüggő kérdések áttekintését. Mint mondta, többedmagával szeretné megismerni a tűz okát és az annak kapcsán levonható tanulságokat. Közölte, hogy "a politikusokon el lehet verni a port, de ezt ne tegye a közvélemény a tűzoltóságon". A jövőben a bizottság mindent megtesz azért, hogy javítsanak a főváros tűzoltóságának működési körülményein, felkészültségén - fűzte hozzá.