A hivatal nem érti, miért koplal a tanár

Vágólapra másolva!
Még nincs végleges döntés a főváros önkormányzat illetékese szerint a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola megszüntetéséről, az intézményben viszont már két napja éhségsztrájkkal tiltakoznak a szerintük már biztos bezárás ellen. Pár héttel a középiskolai jelentkezési lapok leadása előtt tehát senki nem tudhatja, ősztől működik-e még az az iskola, ahová most jelentkezik, vagy ha igen, akkor a főváros melyik kerületében.
Vágólapra másolva!

Határozottan cáfolta Ifi István, a Főpolgármesteri Hivatal oktatási ügyosztályvezetője, hogy kész tényként tudatta volna a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola igazgatójával, hogy bezárják az intézményt. Mint mondta, valóban egyeztetett Törökné Schriffert Edittel, de csak a szakképzés átalakításának "feltételezett menetrendjéről", és olyan kérdésekről, amelyek az ehhez szükséges szakmai anyag elkészítéséhez szükségesek.

A megszüntetés elleni tiltakozásul kedden éhségsztrájkba kezdett több tanár a szakközépiskolában. A tiltakozáshoz mintegy 150-en, egykori tanítványok, szülők és szimpatizánsok is csatlakoztak. Állításuk szerint - bár erről hivatalos értesítést nem kaptak - már azt is közölték velük, hogy júliusban kell bezárni az iskola kapuit, de feltett szándékuk, hogy megmentik a 150 éves szakközépiskolát.

A Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola bezárása és általában a középfokú oktatási rendszer összevonásokkal, megszüntetésekkel járó átalakítása azért kényes kérdés, mert nemsokára le kell adni a középiskolai jelentkezési lapokat. A nyolcadikosoknak és szüleiknek pedig nincsenek információik arról, hogy melyik intézmény marad fenn.

Az éhségsztrájk miatt nagy nyilvánosságot kapott Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola a honlapján közzétett szerdán egy tájékoztatót, amelyben arra biztatják a végzős diákokat, hogy ha ez volt az eredeti elképzelésük, akkor hozzájuk adják be a jelentkezési lapjukat, mert még nem biztos a szakközépiskola bezárása. Emellett szól az is, hogy több helyet lehet megjelölni, és így a jelentkezés "megszűnésük esetén továbbmegy a következő helyen megjelölt iskolához" - olvasható a honlapon.

Ezzel indokolta Ifi István, a Főpolgármesteri Hivatal oktatási ügyosztályvezetője is azt, hogy már a most szeptembertől kezdődő tanévre felállna az új középiskolai struktúra. Mint mondta, úgyis mindenki három-négy helyre jelentkezik, így biztosan senki nem esik el a továbbtanulástól. Elmondása szerint ugyanis az összevonással, átalakítással létrejövő új intézmények fogják beiskolázni a jelentkezőket, a megszűnő iskolák tanárait is átirányítják az új helyekre. "Az egész reform a diákok érdekében történik, ők tanulhatnak majd jobb körülmények között" - magyarázta az osztályvezető.

Az átalakításról szóló döntés február 22-én kerül a Fővárosi Közgyűlés elé, ennek előkészítéséhez már hetek óta egyeztető háttérbeszélgetéseket folytatunk minden érintett intézmény igazgatójával, akik véleményezhetik is a javaslatot - mondta. A Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskolában egyik sztrájkoló tanára, Pécsi Ágnes kedden az [origo]-nak azt mondta, iskolájukban teljes a kihasználtság, nincsenek pénzügyi gondjaik, a fővárosi átlagnál több diák jut egy tanárra.

Ifi István szerint azonban valótlanul állítják, hogy teljes kihasználtsággal működnek, hiszen a 600 diákból 200 felnőttoktatásban vesz részt, tehát csak 400 helyet töltenek be, és közülük is csak 66 diák szakképzős. Őket a reform egyik lépéseként felállított szakképzési központokba irányítanák át, ahol jó álláslehetőségeket kínáló cégek állnak a hatékony gyakorlati képzés mögött, és sokkal jobb körülmények között tanulhatnak - tette hozzá.

"Azt panaszolják a médiában, hogy a folyosón tornáznak, ami nekem, aki a szakmai álláspontot képviselem, azt jelenti, hogy nincs tornaterem" - mondta, majd hozzátette: ezért kell felszámolni a rossz kihasználtsággal és hatékonysággal működő intézményeket, és "elvinni a gyerekeket oda, ahol van tornaterem".

Gergely Zsófia