Kérleli a tárca a kórházakról döntő képviselőket

Vágólapra másolva!
Hét régióból eddig öt dobta vissza az egészségügyi tárca ágycsökkentő javaslatait arra hivatkozva, hogy azok olyan rosszak, hogy tárgyalni sem érdemes róluk. A minisztérium szerint politikai döntések születettek: a képviselők attól félnek, hogy ha körzetükben leépítenek egy kórházat, akkor elvesztik a szavazók bizalmát. Ha viszont vasárnapig helyi szinten nem jutnak dűlőre, akkor Molnár Lajos miniszter dönt.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium megkéri azt az öt Regionális Egészségügyi Tanácsot (RET), amelyek a múlt héten elutasították a tárca ágycsökkentő javaslatait, hogy vegyék újra napirendre a tervezetet - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a minisztérium államtitkára.

Horváth Ágnes mindezt azzal indokolta, hogy a RET-ekben nem szakmai, hanem politikai döntések születtek. Politikai okok akadályozzák a kompromisszumok megszületését Havas Szófia, a közép-magyarországi RET szocialista elnöke szerint is (ez a tanács még nem döntött a minisztériumi javaslatról). Vagyis a képviselők attól félnek, hogy ha körzetükben leépítenek egy kórházat, akkor elvesztik a választók bizalmát.

A tárca január 8-án tette közzé azokat az ajánlásait, amelyek kórházakra lebontva azt tartalmazzák, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben. A tárca tervei szerint öt kórházban (Schöpf-Merei, budai MÁV-kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és Parádfürdői Állami Kórház) teljesen megszűnne az ellátás. Kilenc kórházban a műtetek utáni rövidebb ápolást igénylő aktív ágyak szűnnének meg teljesen. További tizenkét intézménynél a tárca nem hozott döntést, itt helyi szinten kell eldönteni, hogy megszüntetik-e az aktív kapacitást.

A javaslatok nem véglegesek, azok módosítására január 28-ig van idejük a kórházak fenntartóiból álló RET-eknek. Múlt hét péntekig azonban már öt RET (az észak-alföldi, a közép-dunántúli, a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli, a dél-alföldi) dobta vissza a tárca a javaslatait, arra hivatkozva, hogy azok annyira hátrányosak, hogy tárgyalni sem érdemes róluk.

A fővárost is magában foglaló közép-magyarországi RET-ben olyan vitát okozott az ágyak körüli osztozkodás, hogy azt levették a napirendről. Havas Szófia az [origo]-nak azt mondta, hogy ha a héten újra napirendre tűzik a javaslatot, akkor van remény a megegyezésre. Egyedül az észak-magyarországi régióban vélték úgy, hogy módosításokkal elfogadhatónak tarják a tárca javaslatait. Ennek keretében többek között 138 ágyat átengednének a megszűnésre ítélt parádfürdői kórháznak.

Horváth Ágnes hangsúlyozta: a helyi viszonyokat és igényeket a RET-ekben ismerik a legjobban, ezért lenne előnyös, ha itt sikerülne megállapodni a lefaragásokról. Az államtitkár hozzátetette: ha a megállapodás nem születik meg, akkor a tárcának 8 napja van arra, hogy meghozza a végleges döntést, ami alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) április 1-ig megköti az új szerződéseket a kórházakkal.

Az államtitkár szerint, ha a RET-ben nem alakul ki kompromisszum, akkor a tárca a döntésnél figyelembe veszi a többségi álláspontot. Horváth szerint abban az esetben is várható változás, ha egy RET olvasatlanul küldi vissza a miniszteri koncepciót. Ekkor azonban nem a lobbiérdekeket, vagyis a kormánypárti képviselők javaslatait veszik figyelembe, hanem kizárólag szakmai alapon döntenek - tette hozzá Horváth.

Szabó András