Vágólapra másolva!
Először vesz részt a Davosi Világgazdasági Fórumon Gyurcsány Ferenc, vagyis többéves szünet után újra kormányfői szinten képviselteti magát Magyarország a világ legjelentősebb gazdasági csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

"Előadást tart a miniszterelnök a magyar reformokról" - indokolta Danks Emese kormányszóvivő Gyurcsány svájci látogatását, akit a fórum alapítói hívtak meg Davosba. Kormányfői szinten Magyarországról utoljára Orbán Viktor vett részt Davosban a Világgazdasági Fórumon, a globalizációról előszeretettel beszélő Gyurcsány Ferenc azonban most jelenik meg először.

Gyurcsány az európai gazdasági fejlődés fenntarthatóságáról szóló panelvitában vesz részt csütörtökön, német és a francia szakminiszterek, valamaint az OECD főtitkára jelenlétében. A Kormányszóvivői Irodán megerősítették az [origo]-nak, hogy a miniszterelnököt Kóka János gazdasági miniszter kíséri el a találkozóra.

Gyurcsány emellett számos potenciális üzleti befektetővel tárgyal majd, valamint megbeszélést folytat Viktor Janukovics ukrán miniszterelnökkel is. A fórum honlapja szerint több mint 2000 politikust és pénzügyi vezetőt várnak a szervezők a svájci síparadicsomba. Köztük van többek között Tony Blair brit kormányfő, Angela Merkel német kancellár, utóbbi tartja a nyitóelőadást, de részt vesz Mahmud Abbasz palesztin államfő is és számos más uralkodó, kormányfő, valamint a nagyobb világvárosok polgármesterei is.

A világgazdasági fórum idei mottója: "Az eltolódó hatalmi egyenlet". Hangsúlyosan foglalkoznak majd az úgynevezett feltörekvő gazdaságok egyre fontosabb szerepével, a klímaváltozással és az internet új irányaival.