Máshogy osztják a pénzt az egyetemistáknak

Vágólapra másolva!
Az egyetemek bevételeik nagyobb részét tanulmányi ösztöndíjra, kisebb részét pedig szociális támogatásra kell hogy fordítsák az új rendszer szerint, amelyet kedden fogadtak el. Ha valaki rosszul tanul, államiból átkerülhet költségtérítéses képzésbe.  
Vágólapra másolva!

Megváltozik a hallgatói juttatások rendszere szeptembertől. Erről írtak alá nyilatkozatot kedden a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői, többek között a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási miniszter jelenlétében.

Az egyetemeknek az államtól kapott fejenkénti 116 500 Ft-os hallgatói normatíva ötvenkilenc százalékát a tanulmányi ösztöndíjra, harmincöt-negyven százalékát szociális támogatásra kell majd fordítaniuk. Nemcsak az államtól kapott összeget, hanem a tandíj egy részét is a jól tanuló hallgatóknak kell majd visszaadni. Erre a tandíj legalább egyharmadát, maximum felét kell áldozni. A juttatások mellett megvonásokra is lehet számítani, ugyanis azok a hallgatók, akik rosszul tanulnak, állami finanszírozásból átkerülhetnek a költségtérítéses képzésbe.

A szociális támogatás részeként - úgy, mint eddig - a hallgatók kaphatnak lakhatási, tankönyv- és jegyzettámogatást. A szociális támogatásból a doktorandusz hallgatók is részesülhetnek majd. Megváltoztatták a diákhitel összegét is, ami 30-ról 40 ezer forintra emelkedett.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a szabályozás célja az, hogy mindenki tudja már a felvételi előtt, milyen juttatásokra számíthat. A tárca szerint több pénzt kapnak majd az egyetemek, így nagyobb támogatás jut a szociálisan hátrányos helyzetű és a jól tanuló hallgatóknak is. Szándékaik szerint az új rendszer jobban ösztönzi majd a hallgatók tanulási kedvét.

Gyurcsány Ferenc szerint sikerült megállapodni a hallgatói juttatások olyan szétosztásáról, amely elsősorban és alapvetően szociális és teljesítményszempontokat követ. Hozzátette, az új rendszernek köszönhetően a következő tanévtől azok a hallgatók, akik nehéz sorsúak és jól tanulnak, jobban járnak, mint az ideiben. Az egyetemeknek április 30-ig kell saját szabályzatukat kidolgozni az intézmény juttatási rendszerének konkrét feltételeiről. A szabályozás részleteivel kapcsolatban szerdán tart sajtótájékoztatót a minisztérium.

MTI/[origo]