A Fidesz szerint az állam lobbizott Kapolyi cégének

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint kérdéseket vet fel, hogy egy ukrán lap arról számolt be, az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek lobbizott az ukrán szolgáltatónál, hogy olcsóbban jusson áramhoz az MSZP-frakcióban helyet foglaló Kapolyi László cége. A képviselő azt állítja, cégének 1994 óta van szerződése az ukránokkal, és a megállapodás előnyös Magyarország számára.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter ukrán sajtóértesülésekre hivatkozott sajtótájékoztatóján, ahol azt állította: az MVM járta ki az ukrán szolgáltatónál, hogy Kapolyi László cége, a System Consulting versenytársaihoz képest rendkívül olcsón, az európai árnál két és fél-háromszor olcsóbban jusson ukrán villanyáramhoz. Véleménye szerint felvetődik a kérdés, hogy ha Kapolyi cége hatással van a magyar villamosenergia-árakra, mert például közüzemeknek szállít, akkor a kormány miért készül a villany árának emelésére. Ha viszont a szocialista képviselő cége nincs hatással a magyar áramárakra, akkor az a kérdés, hogy egy állami vállalat miért lobbizik egy privát cég érdekében, és miért nem az emberek érdekeit tartja szem előtt - tette hozzá Szijjártó Péter.

Kapolyi László, az MSZP országgyűlési képviselője reagálásában újságíróknak azt mondta, cégének, a System Consultingnak 2015-ig van az ukránokkal szerződése, amely előnyös Magyarországnak Hozzátette: a szerződést 1994-ben kötötték 350 megawatt teljesítményre. Kapolyi László üzleti titok lévén arról nem kívánt beszélni, hogy cége mennyiért szerzi be az áramot és mennyiért adja tovább a Magyar Villamos Műveknek (MVM). Elmondta ugyanakkor: cége az európai árnál, azaz hetven euró/kilowattnál 20-30 százalékkal olcsóbban szerzi be az áramot.

Elmondása szerint az 1994-ben aláírt szerződés értelmében az árakat minden évben felülvizsgálják. Kapolyi szerint volt olyan időszak, amikor cége többet fizetett a villamos energiáért, mint amennyibe az európai piacokon került, hogy megőrizzék piaci pozícióikat.

A Kommerszant Ukraina hétfői számában írt arról, hogy értesülései szerint az Ukrinterenergo állami társaság nem tudta elérni az Európába szállított ukrán áram vételárának jelentős felemelését, mert az első kísérletnél a magyar állami energetikai vállalat, a Magyar Villamos Művek (MVM) ellenállásába ütközött. Az Ukrinterenergónak nem sikerült lecserélni a magyar importőrt, a Kapolyi László parlamenti képviselő tulajdonát képező System Consultingot, amelynek érdekében az MVM cselekedett - teszi hozzá az ukrán lap.

MTI/[origo]