A bizonyításig maradnak az illegális szeméthegyek

Vágólapra másolva!
A német nagykövet megérti a magyar közvélemény aggodalmát, és azt ígéri, ha bebizonyosodik, hogy onnan származik az illegális szemét, visszaszállítják Németországba. A baden-württenbergi környezetvédelmi hatóság eddig egy céget azonosított a szemét lehetséges gazdái közül, de annak vezetője cáfolja, hogy tőlük származna a Magyarországon talált hulladék.
Vágólapra másolva!

"Ha bebizonyosodik, hogy valóban tőlünk származik a szemét, Németország teljesíteni fogja kötelezettségeit" - mondta Hans Peter Schiff budapesti német nagykövet, utalva arra, hogy az uniós szabályok szerint a küldő országba kell visszaszállítani az illegálisan Magyarországra hozott hulladékot. A nagykövet erről azután beszélt, hogy találkozott Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel.

Persányi szerint épp a vizsgálat, az eredet bizonyítása érdekében nem nyúlnak még a német szemétbálákhoz, amelyekre eddig az ország 19 pontján bukkantak és amelyek tömege elérheti az 5000 tonnát. Jelenleg közvetlen környezeti veszély nem fenyeget, a bálákat pedig őrizet alatt tartják - mondta a miniszter, aki szerint a hatósági eljárás két-három hónapot fog igénybe venni.

"Megértem, hogy ez a kérdés nyugtalanítja a közvéleményt" - mondta Schiff, hozzátéve, hogy az európai szabályok világosak és egyértelműek: a hulladék tulajdonosának kell gondoskodni a visszaszállításról, ha pedig ő ezt nem teszi meg, annak az országnak kell gondoskodnia róla, ahonnan a szemét származik. Persányi ezt újságírói kérdésre annyival egészítette ki, hogy ha nem bizonyítható egyértelműen a bálák eredete, akkor is van felelős, a terület tulajdonosa.

A nagykövet elmondása szerint a magyar és a német hatóságok - szövetségi és tartományi szinten egyaránt - felvették a kapcsolatot, és azt ígérte, az elkövetők nem fogják elkerülni a felelősségrevonást. A nyomozás során eddig egy céget azonosítottak Baden-Württemberg tartományban, amelynek vezetője beismerte, hogy 1200 tonna hulladékot Magyarországra küldött, de az szerinte válogatott, feldolgozásra váró műanyag volt.

Gebhard Mayer, a német szemétbálák szállítólevelén szereplő cég vezetője a múlt héten a Schwäbischen Zeitung című lapnak azt nyilatkozta, hogy ő áldozatnak és nem tettesnek érzi magát ebben az ügyben. Azt mondta, az ő vállalkozása egy másik nyersanyag-kereskedőn és egy osztrák vagy magyar közvetítőn keresztül műanyaghulladékot küldött Magyarországra újrafeldolgozásra. Mayer szerint ő minden tonnáról megkapta a lepecsételt papírt, amely szerint a hulladékot rendben feldolgozták.