Turistaútnak álcázták a lánymentést

Vágólapra másolva!
Külföldi hostess- és tolmácsmunkára jelentkeztek azok a prostitúcióra kényszerített magyar lányok, akiket állítólag biztonsági őrök szabadítottak ki egy magánakció keretében. Az akció szervezői a rendőrséget meg sem próbálták értesíteni, inkább maguk indultak a lányok keresésére. A szerencsésen végződött akcióról az egyik szervező számolt be az [origo]-nak. A magyar rendőrséget hiába kérdeztük az ügyről, nem akarták kommentálni a történteket.
Vágólapra másolva!

"Ha valaki jogi szempontból kérdezi, mi turistaúton voltunk néhány barátunkkal, és ott találkoztunk három magyar lánnyal" - mondta az [origo]-nak az Athénban fogságba esett magyar lányok kiszabadítási akcióját végrehajtó vagyonvédelmi cég vezetője, Fábián Péter. A lányok kiszabadításában részt vevő társaság tagjai ugyanis szándékosan nem kérték a rendőrség segítségét, amikor értesültek a fogságba esett magyar lányok esetéről, tudatosan döntöttek úgy, hogy magánakciót indítanak. A végül szerencsésen kiszabadult lányok sem tettek feljelentést.

A kalandos mentőakció részleteiről kizárólag Fábián Péter elmondásából tudunk, illetve a magánakcióba bevont Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója, Varga Miklós is megerősítette az [origo]-nak, hogy az eset valóban így történt. A testőrszövetség tagjai biztonsági vállalkozások és civil szervezetek 120 országból, központjuk Magyarországon van. A mentést végrehajtó csoport a szövetség athéni részlegétől kért segítséget, gépkocsikat biztosítottak számukra a menekítéshez.

A kimenekített lányok eredetileg külföldi hostess- és tolmácsmunkákra jelentkeztek - számolt be az [origo]-nak az ügy kezdetéről Fábián Péter. Az általa vezetett biztonsági cég úgy értesült a külföldön fogságba esett lányok esetéről, hogy az egyik lány a cég alkalmazottjának a menyasszonya. Neki sikerült titokban e-mailt küldeni a barátjának, amelyben leírta, hogy Athénban fogságba estek, és prostitúcióra akarják kényszeríteni őket.

A férfi azonnal menyasszonya megmentésére indult, munkatársai másnap követték Athénba. Fel sem merült bennük, hogy a rendőrséghez forduljanak, inkább a Nemzetközi Testőrszövetség athéni részlegétől kértek segítséget. Az [origo] kérdésére, hogy miért nem fordultak a rendőrséghez, a biztonsági cég vezetője azt válaszolta, hogy szerinte az adminisztrációs kötelezettségek miatt túl hosszú időbe telt volna, mire a rendőrök megtalálják a lányokat. "Mi viszont órákon belül intézkedni tudunk" - mondta.

A segítségkérő lány nem tudta megmondani, pontosan hol tartják fogságban, ezért a biztonsági őrök az interneten kerestek információt. A lányok fényképét egy prostituáltakat ajánló internetes oldalon találták meg. Egyikőjük felhívta az ott talált telefonszámot, és kuncsaftként jelentkezett a szállodában. Ott eljátszotta, hogy érdeklődik az egyik lány iránt, és fizetett is a szolgáltatásokért. Ezt követően már többen mentek vissza a szállodába, és a három magyar lány mellett egy olasz lányt is sikerült kiszabadítaniuk. Az [origo]-nak nyilatkozó Fábián Péter arról azonban nem akart beszámolni, hogy milyen módszerekkel bántak el a fogvatartókkal. Szerettük volna megszólaltatni a fogva tartott lányokat is, de egyikük sem kíván megszólalni az ügyben.

Az elsőként az MTV Híradójában közölt esetről az ORFK Szóvivői Irodáján is érdeklődtünk, ott megkeresésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőrség nem kívánja kommentálni az ügyet, mert csak másodkézből származó információik vannak, illetve mivel az eset külföldön történt, a magyar rendőrségnek nincs illetékessége az ügyben.

Németh Zsolt kriminológus az [origo]-nak nyilatkozva kételkedett a történet valódiságát illetően. De hozzátette, hogy ha valóban így történt az eset, szerinte a magánakció résztvevői a kiszabadítás során valószínűleg jogsértést követtek el.

Haraszin Éva