Fodor Gábor hivatalosan is elnökjelölt

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is bejelentette Fodor Gábor, hogy megpályázza az SZDSZ elnöki székét tavasszal. A másik jelölt várhatóan Kóka János lesz, aki még nem jelentette be indulását, de Fodor Gábor elárulta az [origo]-nak, hogy ők ketten már megegyeztek: személyeskedéstől mentes kampányt folytatnak Kuncze Gábor leköszönő elnök pozíciójáért.
Vágólapra másolva!

"Döntöttem: márciusban elindulok az elnöki székért" - jelentette be hivatalosan is Fodor Gábor azt, amit már az előző nap az iWiW közösségi portálon is közzétett, s ami eddig is nyílt titok volt. A bejelentés helyszínén számos országosan ismert liberális politikus a jelenlétével demonstrálta, hogy a Kuncze Gábor utáni SZDSZ megújítását Fodor Gábor irányításával képzeli el. Mások mellett Szentiványi István, Béki Gabriella, Bauer Tamás, Bőhm András, de még a jelenleg szocialista képviselőként tevékenykedő Mécs Imre is támogatásáról biztosította az elnökjelöltet.

Fodor kijelentette, hogy megszerezhető számára a többség a párt márciusi küldöttgyűlésén, sőt néhány újságírót meglepve azt állította, hogy "könnyen felépíthető az SZDSZ többségének támogatása" az általa ígért új politika, vagyis a párt megújítása mögött. Ez szerinte három pilléren áll.

Egyrészt erőt kell mutatniuk a liberálisoknak, ami szerinte nem keverendő össze az erőszakossággal. Második fő pontként azt említette Fodor, hogy sokkal gyakorlatiasabb politikát kell folytatniuk a szabad demokratáknak, amin a hosszú távú érdekek előnyben részesítését értette. Konkrét példaként a korábbi évek túlköltekező politikájának elvetéséről beszélt. Harmadrészt a jogállami normák következetesebb képviseletét nevezte kívánatosnak.

Az elnökjelölt támogatásáról biztosította a kormányt és annak jelenlegi politikáját is. Mint fogalmazott: "ott állunk a reformok mögött, mert ez 10 millió ember érdeke". Az ellenzékkel ugyanakkor egy teljesen új kapcsolat felépítését ígérte Fodor, aki határozott lépéseket kíván tenni a jobb viszony kialakítása érdekében.

Komoly ajánlatot tenne a vesztesnek

Fodor Gábor rendkívül fontosnak nevezte az SZDSZ-en belüli belső demokrácia szélesítését. Az [origo] kérdésére konkrétumokat is mondott, például hogy bevonná a döntésekbe a párt megyei elnökeit csakúgy, mint a párt fiatal politikusait tömörítő Új Generáció vezetőit.

A politikus közölte sajtótájékoztatóján, hogy "gesztust, nagy és komoly ajánlatot" kíván tenni vele szemben induló és reményei szerint alulmaradó másik elnökjelöltnek a választás után, de erről konkrétumokat nem volt hajlandó elárulni. Fodor csupán egy félmondattal utalt arra, hogy ellenfele "a sajtó szerint" Kóka János lesz, az [origo]-nak ugyanakkor elárulta, hogy már meg is állapodott a gazdasági miniszterrel arról, hogy tisztességes, személyeskedéstől mentes kampányt folytatnak.

Bár a jelenlegi pártvezetésből senki nem jelent meg Fodor bejelentésén, a politikus közölte, hogy minden egyes SZDSZ-prominensre számít a pártélet fellendítésében. Sőt, a párttól az elmúlt években eltávolodott - ahogy ő fogalmazott: "megbüntetett" - értelmiségiek visszatérését is kívánatosnak nevezte.

"Kóka folytatná az aktivitást"

Az SZDSZ egyik alapító tagja, Rajk László az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: biztos abban, hogy Kóka János elindul a pártelnöki tisztségért. Egy másik kérdés kapcsán elmondta, a gazdasági miniszter elnökségét támogatná Konrád György, Haraszti Miklós, Magyar Bálint és Pető Iván is.

Rajk szerint Kóka János olyan "dinamikus, csinálós ember", aki képes folytatni az SZDSZ-nek a demokratikus ellenzék korszakára jellemző aktivitását.

Kóka János egyelőre nem kívánt nyilatkozni Fodor Gábor bejelentésével kapcsolatban. Az MTI úgy tudja, a politikus február elején jelenti be, harcba száll-e az SZDSZ elnöki posztjáért.

Lencsés Csaba