Orbánt sejti a Nemzet cikke mögött Stumpf

Vágólapra másolva!
Olcsó bolsevik trükknek minősítette Stumpf István a Magyar Nemzet hétfői cikkét, amely szerint Schmidt Mária új párt alapítását tervezi. Az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere azt mondta, a cikk nem jelenhetett meg anélkül, hogy Orbán Viktor ne tudott volna róla. A publicisztika Stumpf szerint a Fideszben zajló vitákról akarja elterelni a figyelmet.
Vágólapra másolva!

"Természetesen senki nem gondolja azt, hogy a Magyar Nemzetben megjelenhet egy ilyen horderejű cikk, anélkül, hogy Orbán Viktor valamilyen tudomással ne bírna róla" - mondta szerdán este a Magyar Rádió Krónikája Háttér című műsorában Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, a napilap hétfői számában megjelent, "Schmidt Mária ante portas?" című írásra utalva.

Az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere ugyanakkor Schmidt Mária elleni "durva, penetráns" támadásnak és "olcsó bolsevik trükknek" minősítette a hétfői cikket, amely szerint a Terror Háza Múzeum főigazgatója új jobboldali pártot szervezne, mert elégedetlen "a jobboldal spirituális vezetőjével", Orbán Viktor Fidesz-elnökkel.

Stumpf István szerint a publicisztika célja a figyelemelterelés. Egyrészt a Fideszen belül zajló értelmes vitáról, másrészt a kormány rossz teljesítményétől vonja el a figyelmet - tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy Schmidtnek jelentős szerepe volt az elmúlt időszakban a párt jövőjéről szóló vitákban.

Stumpf István szerint Orbán Viktor spirituális vezetővé vált, ugyanakkor a politizálást és a szavazók összetartását nem lehet sokáig spirituális szinten tartani. A Fidesz megyei vezetői ezt már felismerték és innen adódnak a feszültségek a párton belül - vélte a politológus.

"Ha Orbán Viktor nem változtat, akkor a folyamatok el fognak menni mellette. Azt gondolom, hogy a helyi vezetők abban lesznek érdekeltek, hogy egy sokkal hatékonyabb, szakszerűbb, a kormány alternatíváját kínáló politikát valósítsanak meg" - tette hozzá Stumpf István, akinek a neve a tavaszi választások után szintén felmerült, mint egy esetleges, a Fideszen belüli Orbán-ellenes csoport szervezője.

A Magyar Nemzet hétfőn közölt publicisztikájában azt állította, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója hetek óta megbeszéléseket folytat egy új, a gazdasági élet vezetőinek támogatását is élvező jobboldali párt megalakításáról. Schmidt Mária közleményében valótlanságnak nevezte a lap állításait, majd vitára hívta ki a cikk szerzőjét, Horváth Zsoltot, akiről azonban a szerkesztőség nem ad információt. Az [origo] kérdésére, hogy elfogadja-e a kihívást a cikkíró, Berszán György rovatvezető csak annyit mondott: "Ki fog derülni".

[origo]/MTI