Medián: 10 százalék a Fidesz előnye

Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal nagyobb a teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága, mint az MSZP-é - derül ki a Medián felmérésből, amely a legfrissebb HVG-ben jelent meg. A kutatás szerint ugyanakkor tavaly augusztushoz képest jelentősen csökkent a két párt közötti különbség. Orbán Viktort a megkérdezettek 42 százaléka, Gyurcsány Ferencet 37 százalék tartja alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra.
Vágólapra másolva!

Legutóbb a 2006-os választási kampány hajrája előtt volt ilyen alacsony a választópolgárok szavazási hajlandósága, mint idén januárban. A megkérdezettek 51 százaléka állította azt, hogy egy "most vasárnapi parlamenti választáson" biztosan elmenne szavazni - derül ki a HVG megbízásából készült Medián-felmérésből.

A közvélemény-kutatás szerint jelentős a Fidesz előnye: a teljes népesség körében az ellenzéki párt támogatottsága 37 százalék, az MSZP-é 27 százalék. A Fidesz 10 százalékos előnye azonban elmarad attól, amit a tavalyi megszorító intézkedések bejelentése után mért a Medián. 2006 augusztusában még 40:26, szeptemberben 38:23, majd október elején 40:27 arányban vezetett a nagyobbik ellenzéki párt.

A Medián felmérései szerint az ünnepek miatt csökkent a különbség. A szavazók azt a pártot büntették, amelyik a legradikálisabban lépett fel a kiélezett helyzetben. Januárra azonban a politikai közhangulat is visszatért a normális kerékvágásba, és egyfajta ellentmondásos helyzet alakult ki. Egyfelől újból növekszik a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség, másfelől viszont 54-ről 51 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint Gyurcsánynak le kellene mondania, és 39-ről 42-re nőtt azoké, akik szerint nem.

A felmérés szerint az ország gazdasági állapotát és a háztartások anyagi helyzetét továbbra is nagyon rossznak látják az emberek. Kétharmaduk az elkövetkező egy évre családja anyagi helyzetének romlásával számol. A következő évre vonatkozóan egyre nagyobb inflációt valószínűsít a lakosság: januárban már 23 százalékot, aminél magasabb értéket a legutóbb 2000 nyarán mért a Medián. A közvélemény számol a munkanélküliség növekedésével is, az erre vonatkozó becslések azonban valamelyest (24-ről 22 százalékra) mérséklődtek október óta.

A januári politikusrangsort tekintve az a legfeltűnőbb, hogy miközben a Fidesz támogatottsága újra nőtt, Orbán Viktor pártelnök népszerűsége október óta kissé visszaesett, jelenleg 44 százalék. Gyurcsány Ferenc tetszési indexe, őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta változatlanul 33 százalék. Orbán Viktort a megkérdezettek 42 százaléka, Gyurcsány Ferencet 37 százalék tartja alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra. A Medián népszerűség-listáját továbbra is Sólyom László vezeti (55 százalék), a második helyen pedig, többhónapos szünet után újra Szili Katalin házelnök található (54 százalék). Őket követi Dávid Ibolya 53 százalékkal.