Álnéven írták a Schmidtet vádló cikket

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet szerkesztősége elismerte, hogy álnév alatt közölték azt a cikket, amelyben azt állították, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója új jobboldali párt alapítására készül. A szerző személyes érintettségre hivatkozva nem fogadja el Schmidt kihívását a tévévitára.
Vágólapra másolva!

Nem kívánja felfedni kilétét a Magyar Nemzet hétfői számában Horváth Zsolt álnéven publikáló szerző és nem vesz részt tévévitán sem - közölték a lap szerkesztőségében Gajdics Ottóval, a Hír TV vezérigazgató-helyettesével. Gajdics az után kereste meg a szerkesztőséget, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója televíziós vitára hívta a cikkírót.

A szerkesztőség szerint a szerző azért nem árulja el valódi nevét, mert "az ügyben személyesen és közvetlenül is érintett" - derül ki a közleményből, amelyet Schmidt Mária adott ki. Az [origo] korábban többször is kérte a Magyar Nemzet szerkesztőségét, hogy segítsen kapcsolatba lépni a cikk írójával, de mindig azt közölték, nem adhatnak ki információt a szerzőikről.

D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese az MTI-nek azt mondta, megerősíti, hogy az, amit Gajdics Ottó válaszolt Schmidt Máriának, az a Magyar Nemzet álláspontja. "Mivel az említett publicisztika szerzője az ügyben személyesen és közvetlenül érintett, ezért a helyzet elmérgesedését megelőzendő, jelenleg az írói álneve mögötti valós kilétét nem kívánja felfedni és nem óhajt részt venni a nyilvános tévévitán" - hangsúlyozta D. Horváth Gábor.

Az MTI azon kérdésére, hogy rendszeresen publikál-e a cikket író újságíró a Magyar Nemzetben, a főszerkesztő-helyettes azt válaszolta: ez egy írói álnév, "az a Magyar Nemzetre tartozik, hogy most ő mennyit publikál, vagy mennyit nem publikál".

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Nemzet egyeztetett-e a Fidesz bármely politikusával, akár Orbán Viktorral is, D. Horváth Gábor hangsúlyozta: "mint ahogy maguk sem egyeztetnek Gyurcsány Ferenccel, mielőtt írnak egy jelentést, hírügynökségi jelentést, mi sem egyeztettünk senkivel". A főszerkesztő-helyettes elmondta: a napilap megkereste Schmidt Máriát az ügy kapcsán, interjút kérve tőle, illetve egy írásos válasz lehetőségét felajánlva, "de ő azt válaszolta, hogy még gondolkozik rajta".

A Magyar Nemzet hétfői száma Horváth Zsolt név alatt közölt egy publicisztikát "Schmidt Mária ante portas?" címmel. Az ismeretlen szerző ebben azt állította, hogy Schmidt egy új, a gazdasági élet támogatását is élvező jobboldali pártot szervez, mert elégedetlen Orbán Viktor Fidesz-elnökkel. Schmidt szerint a lap valótlanságokat állított és élő televíziós vitára hívta a szerzőt.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere szerdán, a Magyar Rádió Krónikája Háttér című műsorában azt mondta: "Természetesen senki nem gondolja azt, hogy a Magyar Nemzetben megjelenhet egy ilyen horderejű cikk, anélkül, hogy Orbán Viktor valamilyen tudomással ne bírna róla"