Hallgatnak a túlkapással gyanúsított rendőrök

Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a túlkapással gyanúsított rendőrök száma: csütörtökön még két rendőrrel közölték, hogy az őszi tüntetések során elkövetett bántalmazás miatt eljárás folyik ellenük. Az ügyészségi szóvivő szerint ezzel még nincs vége, további rendőröket fognak beidézni. Az eddigi gyanúsítottak mindegyike tagadta, hogy jogtalanul intézkedett volna.
Vágólapra másolva!

Már tizenöt olyan rendőr van, akiket az ügyészség túlkapással gyanúsít az őszi zavargásokkal összefüggésben - mondta az [origo]-nak Morvai Attila, az ügyészség szóvivője. Csütörtökön reggelre idéztek be ugyanis még két rendőrt, akikkel hivatalosan is közölték: bántalmazás gyanújával folyik ellenük eljárás. Mind a kettőjük fellépését ugyanabban az ügyben vizsgálják, vagyis valószínűleg ugyanarról a túlkapásgyanús esetről lehet szó.

"Hamar véget ért a kihallgatás" - jegyezte meg a szóvivő, arra utalva, hogy - akárcsak a szerdán meggyanúsított négy rendőr - ők ketten sem tettek vallomást, de ellenvetéssel éltek a gyanúval szemben. Elmondása szerint a tizenöt rendőr közül összesen csak ketten tettek vallomást, tizenhárman ezt megtagadták. "Nem mindegyiküknek van jogi képviselője, olyan is akadt köztük, aki erre hivatkozva nem tett vallomást" - tette hozzá.

A Fővárosi Főügyészség több mint 170, rendőrök ellen tett feljelentést vizsgál, kérdésünkre Morvai Attila arról is beszélt, hogy a megemelkedett ügyszám miatt a Központi Nyomozó Főügyészségnél szükség volt átcsoportosításokra, és pluszembereket is oda kellett rendelni. A szóvivő szerint a meggyanúsított rendőrök száma valószínűleg tovább fog emelkedni.

Az [origo] az ORFK-t is megkereste, hogy reagáljanak a túlkapással gyanúsított rendőrökkel kapcsolatban, de továbbra sem nyilatkoznak. Arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy vajon nyújtanak-e akár jogi, akár más segítséget a gyanúba keveredett embereiknek.

Az őszi tüntetéseket követően a rendőrség azt állította, szakszerűen jártak el a zavargások megfékezése során, bár a rendészeti biztonsági szolgálat vezetője elismerte, lehettek törvénytelenségek. Gergényi Péter, a BRFK vezetője ugyanakkor továbbra is tartotta magát ahhoz, hogy jogszerű és szakszerű volt a rendőrök eljárása, annak ellenére, hogy több felvétel készült fekvő embereket rugdosó és a tüntetőket viperával verő rendőrökről.