Egyre több helyen bukkannak szeméthegyekre

Vágólapra másolva!
Már Soroksáron is találtak Németországból illegálisan behozott szemétbálákat. A környezetvédelmi hatóságok eddig 4700 tonnányit jegyzőkönyveztek, és jelezték német partnereiknek, hogy nekik kell gondoskodniuk a visszaszállításról.
Vágólapra másolva!

Szerdáig 4.700 tonna bálázott, vélhetően Németországból származó szemétről vettek fel jegyzőkönyvet több megyében, 18 helyszínen a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi főfelügyelőség munkatársai - közölte Bakonyi Ágnes, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztályának vezetője, aki elmondta azt is, hogy két budapesti helyszínen még folyik az ellenőrzés.

Elmondása szerint a magyar hatóságok már felvették a kapcsolatot a német társintézményekkel, kedden levélben is kérték intézkedésüket. Tájékozódásuk alapján kiderült, hogy Németországban Baden-Württemberg tartományban kezdték meg a vizsgálatot az ügyben. A minisztérium felhívta a német partnerek figyelmét arra az európai uniós jogszabályra, miszerint amennyiben a küldő cég nem gondoskodik időben a visszaszállításról, ez a feladat a származási országé, a költségeket a származási ország hatóságának kell behajtania a küldő cégtől.

Az MTI már korábban beszámolt róla, hogy a környezetvédelmi hatóság álláspontja szerint a Németországból illegálisan beszállított bálázott hulladék nem minősül "zöld listás" hulladéknak, ezért vissza kell vinni. Az uniós szabályozás szerint Magyarországon is ki kell szedni a szerves anyagot a kommunális szemétből, minden újrahasznosítható anyagot ki kell válogatni, ezek nem rakhatók le a szemétdepóba.

A szemétbálákról a Népszabadság számolt be tavaly decemberben. Azóta négy megyében kerültek elő Németországból illegálisan behozott szemétbálák. Ilyeneket találtak Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Pest és Csongrád megyében. A legutóbb szerdán Soroksáron, a Haraszti úton 150 bála ilyen szemetet találtak.

A rendőrségi vélemény szerint nagy a valószínűsége, hogy a körözés alatt álló, Kiskőrösön bejelentett lakással rendelkező P. Ferenc szállíttatta erre a telephelyre is a szemétbálákat. A rendőrségi nyomozás eredményeként a gyanúsítottak száma már meghaladja a tízet, akik közül többen előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrség már három gazdasági társaság ellen folytat nyomozást. Előzetesben van a kunbajai polgármester is feleségével együtt. A nő az ügyvezetője annak a cégnek, amely a rendőrség gyanúja szerint sok szemétbálát behozott Magyarországra.

[origo]/MTI