Schmidt vitára hívja az ismeretlen publicistát

Vágólapra másolva!
Televíziós vitára hívja Schmidt Mária Horváth Zsoltot, aki a Magyar Nemzet hétfői számában közölt publicisztikájában azt írta, a Terror Háza igazgatója egy új, a gazdasági élet befolyásos szereplői által is támogatott jobboldali pártot akar létrehozni. A szerzőről a lap nem ad információt.
Vágólapra másolva!

"Nyilvános vitára várom Horváth Zsoltot" - áll Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója szerdán kiadott közleményében. A történész "a Hír Televízió kamerái előtt, élő adásban" kívánja cáfolni a Magyar Nemzet hétfői számában, Horváth neve alatt megjelent állításokat, amelyek szerint egy új jobboldali párt létrehozásáról folytatna tárgyalásokat fideszes politikusokkal, polgármesterekkel és befolyásos gazdasági vezetőkkel.

A Magyar Nemzet hétfőn "Schmidt Mária ante portas?" címmel közölt terjedelmes publicisztikai írást, amelyben azt állította, hogy a Terror Háza Múzeum főigazgatója "elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével" (Orbán Viktor Fidesz-elnökkel), ezért hetek óta megbeszéléseket folytat egy új, a gazdasági élet vezetőinek támogatását is élvező jobboldali párt megalakításáról.

Schmidt kedden azt közölte, hogy a Magyar Nemzet valótlanságokat állít. Hozzátette: "felmerül a kérdés, kinek az érdeke (...) a jobboldal egységének megbontása akkor, amikor a kormány katasztrofális teljesítménye az ország működőképességét veszélyezteti".

A Magyar Nemzet internetes kiadásának keresőjében szerepel ugyan Horváth Zsolt neve, de a szerzőhöz egyetlen cikk sem köthető. Az [origo] megkereste a lap szerkesztőségét is, hogy felkutassa az eddig publicistaként nem ismert Horváth Zsoltot, de Berszán György rovatvezető csak annyit mondott: "nem áll módunkban információt kiadni a szerzőinkről".

A Magyar Nemzet cikke Schmidt Máriát milliárdos üzletasszonyként említi. A történész valóban jelentős vagyonnal rendelkezik, azt tavaly elhunyt férjétől, Ungár Andrástól örökölte. Az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó vállalkozó a Manager Magazin szerint 2005-ben 4,8 milliárdos vagyonnal a 64. volt a leggazdagabb magyarok listáján. A Magyar Nemzet cikkében két olyan üzletembert nevez meg Schmidt támogatóiként (Nobilis Kristófot és Spéder Zoltánt), akik a Manager Magazin portréja szerint Ungár üzlettársai voltak.

Ungár eredetileg szociológus volt - az egyetemen egy csoportban volt Magyar Bálint korábbi oktatási miniszterrel -, és jó kapcsolatokat ápolt mindkét politikai oldalon. A Manager Magazin szerint egy idő után politikailag eltávolodott ugyan a baloldali-liberális tábortól, de a személyes kapcsolatai megmaradtak.

Ezt a portré szerint az is jelzi, hogy a magazin beszámolója szerint temetésén megjelent Orbán Viktor, Áder János, Magyar Bálint, Bayer Zsolt publicista, Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese és Bajnai Gordon, a Wallis Rt. vezetője - jelenleg fejlesztéspolitikai kormánybiztos - is. Utóbbi neve szintén felmerült a Magyar Nemzet cikkében, mint aki Schmidt baráti köréhez tartozik, és "zsíros üzletekhez képes juttatni" az új párt támogatóit.