Sok gazdasági újságíró is elmegy a Magyar Hírlaptól

Vágólapra másolva!
Bejelentette felmondását a Magyar Hírlap gazdaság rovatának nyolc munkatársa közül hat újságíró. A közelmúltban kinevezett főszerkesztő nem kívánta kommentálni a távozásukat, szerinte az a lap belügye. A Magyar Hírlaptól nemrég távozott csaknem a teljes belpolitika rovat is.
Vágólapra másolva!

Kedd délután felmondott a Magyar Hírlap csaknem teljes gazdaság rovata, a nyolc újságíróból hat munkatárs. Mint azt a laphoz közeli forrásunk közölte: a távozók nem indokolták a főszerkesztőnek felmondásukat, de arra Gazsó L. Ferenc - informátorunk szerint - nem is volt kíváncsi.

Forrásunk szerint a csoportos távozás mögött az áll, hogy szerintük csökkent a lap színvonala, és sérült a rovat önállósága. Információink szerint a közelmúltban volt rá példa, hogy "felsőbb utasításra" egy Stumpf István (az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere) által a költségvetésről tartott sajtótájékoztatóról szóló tudósítást nem engedtek megjelenni, s egy MTI-hírt raktak ki helyette.

A nemrég kinevezett főszerkesztő elismerte a bejelentést, de arról nem volt hajlandó semmit elárulni az [origo]-nak. "Ez a lap belügye" - mondta Gazsó, majd közölte, hogy szerinte a sajtó fújja fel tendenciózusan a Magyar Hírlapnál történteket. A Stumpf-cikk említésekor először visszakérdezett, hogy ezt honnan tudja az [origo], majd elismerte a cikkcserét, de azt azzal indokolta, hogy "nem ütötte meg a mércét az írás". A minőségromlást egyébként visszautasítja.

Novemberben távozott az újságot évek óta irányító Szombathy Pál is, az ő helyére érkezett a laphoz Gazsó L. Ferenc. Ugyanakkor menesztették Popovics Gizella főszerkesztő-helyettest és R. Székely Julianna főmunkatársat is. A lapnál azóta nagyrészt megváltozott a publicisztikákat írók személye is.

Varga Gergely, a napilap belpolitikai rovatának vezetője november legvégén jelentette be, hogy távozik a laptól, őt követte több kollégája is. Azóta a - korábban liberális szellemiségű - Magyar Hírlap belpolitikával foglalkozó újságíróinak nagy része kicserélődött, az újak egy része konzervatív sajtóorgánumoktól (Hír TV, Reform) érkezett.

A napilap többségi tulajdonosa, Széles Gábor nagyvállalkozó az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott novemberben, hogy az elmúlt egy évben mintegy tizedével nőtt az újság példányszáma, és a főszerkesztőváltással ezt a folyamatot kívánják gyorsítani, valamint csökkenteni a még most is jelentős veszteségeket.

Széles Gábor szerint döntésének nem volt köze ahhoz, hogy a liberális beállítottságú Magyar Hírlapot a közepet jobbról közelítő újságnak képzeli el. Mint mondta, ezt "korábban rögzítettük". Széles tavaly április 11-én hosszabbította meg Szombathy Pál főszerkesztő mandátumát 2007 áprilisáig. Az akkor kiadott közlemény szerint a Magyar Hírlap többségi tulajdonosai a lap helyzetét és céljait áttekintve állapodtak meg a főszerkesztővel a lap jövőjéről.

Lencsés Csaba