Tagadja a pártalapítási tervet Schmidt Mária

Vágólapra másolva!
Valótlanságokat állít a Magyar Nemzet, és valaki a jobboldal megosztására törekszik - reagált Schmidt Mária a napilap cikkére, amely szerint új jobboldali párt alapítására készül az üzleti élet vezetőinek a támogatásával.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet hétfőn "Schmidt Mária ante portas?" címmel közölt terjedelmes publicisztikai írást, amelyben azt állította, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója hetek óta megbeszéléseket folytat a Fidesz politikusaival, polgármestereivel egy új, a gazdasági élet vezetőinek támogatását is élvező jobboldali párt megalakításáról.

Az [origo] a cikk kapcsán megkereste Schmidt Máriát, aki csak kedden válaszolt egy rövid közleményben. Ebben azt közölte, hogy a Magyar Nemzet valótlanságokat állít. Hozzátette: "felmerül a kérdés, kinek az érdeke (...) a jobboldal egységének megbontása akkor, amikor a kormány katasztrofális teljesítménye az ország működőképességét veszélyezteti".

A cikk szerint az új jobboldali lehetséges párt elnökeként korábban felmerült Áder János volt frakcióvezető neve is. Az írás szerint az alakuló párt holdudvarában olyan üzletemberek vannak, mint például Spéder Zoltán, az OTP egykori második embere, illetve Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szintén közleményben reagált a Magyar Nemzet cikkére. Kósa szerint a baloldal, de leginkább Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekében áll olyan cikk megjelentetése, mint amit a lap közölt hétfőn. A polgármester azt írja, a kormány és a baloldal elemi érdeke, hogy a médiumok a jobboldal széthúzásáról,cikkezzenek. Kósa nevét korábban többször Orbán Viktor Fidesz elnök lehetséges kihívójaként emlegették különböző sajtóorgánumok, de ő cáfolta, hogy pártelnöki ambíciói lennének.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a cikkre reagálva az MTI-nek azt mondta: a Magyar Nemzet sci-fi rovatában megjelent cikkel nem kíván foglalkozni. Ugyancsak nem kívánt reagálni a lapban megjelentekre Áder János titkársága.

A Magyar Nemzet szerint több jele volt annak, hogy Schmidt Mária nem fogadja el a Fidesz jelenlegi irányvonalát. A Népszabadság például tavaly decemberben közölt egy Schmidt-írást, amelyben a szerző már utalt arra, hogy Orbán Viktor a későbbiekben nem lehet a jobboldal vezetője.

Schmidt Mária a Fidesz-kormány idején, 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója volt. Korábbi nyilatkozataiban a modern kori magyar történelem egyik legjelentősebb politikusának nevezte a Fidesz elnökét.