Az ügyészt támadja a Baumag-ügy fővádlottja

Vágólapra másolva!
Törvénytelennek tartja az ellene folyó büntetőeljárást a Baumag szövetkezet elnöke, ezért annak felfüggesztését, az eljáró ügyész kizárást indítványozta az első tárgyalási napon. A vádirat felolvasása is órákig tartott, de már ma lehet tudni, hogy az eljárás még hónapokon keresztül zajlik majd.
Vágólapra másolva!

"Mi már nem remélünk semmit" - legyintett egy idős hölgy a Fővárosi Bíróság folyosóján, amikor arról kérdeztük, milyen eredményre számít a Baumag ingatlanszövetkezet vezetőinek hétfőn kezdődött tárgyalásán. A károsult nyugdíjas - akinek egymillió forinttal tartozik a szövetkezet - azt hozzátette, szeretnék, ha hosszú időre börtönbe kerülnének a vádlottak.

Az elsőrendű vádlott, B. László, a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet és jogelődjeinek elnöke ugyanakkor még a folyosón is magabiztosan nyilatkozott az őt faggató újságíróknak. Szerinte az egész eljárás törvénytelen, és a befektetők csak azért nem kapják meg az őket megillető körülbelül 32 milliárd forintot, mert a felszámolási eljárás és a per miatt zár alá vették a szövetkezet vagyonát.

A díszterem padsoraiban összezsúfolódott kisbefektetők ezzel nyilván nem értettek egyet, mert amikor B. László belépett a terembe, fujjolással és füttyel köszöntötték. A Kővári Tibor tanácsvezető bíró rendreutasítása után azonban már csendben ülték végig a hosszúra nyúlt tárgyalást, csak maguk közt suttogtak, amikor valami nem tetszett nekik.

A vádlottak (a cégelnök mellett még tizenegyen) és védőik még a tárgyalás előtt több indítványt tettek, amelyekben az eljárás megszüntetését kérték, de ezeket a bíróság elutasította. B. László még a helyszínen is kifogásokat emelt és indítványt nyújtott be. Szerinte a nyomozás ideje meghaladta a törvényes két évet, ezért az eljárás törvénytelen, az eljáró ügyész pedig "tudatos kötelezettségszegést" követett el, amikor mégis vádat emelt. A vádlott ezért kezdeményezte az eljáró és a vádat képviselő ügyész, valamint a fővárosi főügyész kizárását. Indítványáról a Legfőbb Ügyészségnek kell majd döntenie.

Az ügyész több mint három órán keresztül ismertette a vádiratot, amelyben B. Lászlót folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, csődbűntettel, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel, tőkebefektetési csalással, számvitel rendjének megsértésével, közokirat-hamisítással és gazdasági adatszolgáltatás elmulasztásával vádolja. A többi vádlott az ügyész szerint bűnsegédként vettek részt ezekben a bűncselekményekben, illetve B. László két családtagját orgazdasággal is vádolják.

A vádirat szerint a cégelnök és társai azért hozták létre a Baumag szövetkezetet, hogy a Kamaraerdei Tüzép Kft. és a Baumag Holding Rt, illetve a körülöttük kialakult céghálónak tőkét gyűjtsenek, de erre soha nem volt engedélyük. A kisbefektetők pénzét a cégcsoport nyereségéből fizették volna vissza, ám az nem tudott elég jövedelmet termelni, sőt, gyakran veszteséges volt - állítja az ügyészség, amely szerint a vádlottak ezt úgy fedték el, hogy bonyolult rendszerben, részben fiktív tőkét mozgattak a társaságok és a szövetkezet közt.

Fotó: MTI
Csak B. László engedte, hogy lefotózzák

Az ügyész szerint a befektetőket csak az új belépők pénzéből tudták kifizetni, de 2001-től a vádlottak tisztában voltak vele, hogy bármikor bekövetkezhet a fizetésképtelenség, ezért igyekeztek úgy alakítani a cégcsoport viszonyait, hogy a hitelezők egy esetleges csődeljárásban minél kevesebb befolyást tudjanak gyakorolni a társaságokra. Amikor pedig elkezdődött a felszámolás, mindent megtettek, hogy megnehezítsék a felszámoló dolgát: nem adták át a szükséges iratokat - állítja a vádhatóság.

B. László a tárgyalás szünetében az [origo] érdeklődésére azt mondta, a Baumagnak nincsenek károsultjai, csak tulajdonosai, hiszen minden pénz megvan, tulajdonrészek, jogok és ingatlanok formájában. Kérdésünkre ugyanakkor elismerte, hogy 2003 októbere óta nem tartják be azokat a szerződéseket, amelyek szerint a tulajdonrészeket készpénzre kellene váltaniuk. "Mi van akkor, ha nem teljesül egy szerződés? Valakinek börtönbe kell menni?" - kérdezte, hozzátéve, hogy a büntetőeljárásban senki nem fogja visszakapni a pénzét.

Ezen a héten a vádlottakat tesznek vallomást, majd a bíróság a jövő hónapban elkezdi a szakértők meghallgatását. Ez sokáig elhúzódhat, mivel a védők kezdeményezésére új szakértőket kell bevonni az eljárásba. A tanácsvezető bíró havonta négy tárgyalási napot tervez.

Kovács Áron