Már kilenc rendőrt gyanúsítanak túlkapással

Vágólapra másolva!
Már kilenc rendőrt gyanúsít hivatali eljárásban elkövetett bántalmazással az ügyészség a szeptemberi és októberi események kapcsán, és a távirati iroda szerint további gyanúsítások is várhatók. Az ügyészek több mint 170 esetben nyomoznak, többek közt Révész Máriusz országgyűlési képviselő bántalmazása miatt is, de ebben az ügyben még nincs gyanúsított.
Vágólapra másolva!

Újabb három rendőrt gyanúsított meg az ügyészség a szeptemberi és októberi budapesti zavargásokkal összefüggésben - tájékoztatta az MTI-t Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Így már összesen kilencre emelkedett a meggyanúsított rendőrök száma. Valamennyi rendőrt hivatali eljárásban elkövetett bántalmazással gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség, ugyanakkor közülük néhányat könnyű-, illetve súlyos testi sértéssel is.

Az MTI más ügyészségi forrásból úgy tudja, a pénteken meggyanúsított három rendőr nem tett vallomást, ugyanakkor a csütörtökön meggyanúsítottak között volt olyan, aki vallomást tett, ám azt nem tudni, hogy mit mondott. A Fővárosi Főügyészséghez 171, rendőrök ellen tett feljelentés érkezett a szeptemberi és októberi zavargások miatt, de eddig ezeknek az ügyeknek nem volt gyanúsítottja. Az MTI úgy tudja, a jövő héten további gyanúsítások várhatók rendőrökkel szemben.

Az októberi eseményekkel összefüggésben 133, a szeptemberben történtekkel kapcsolatban 38 feljelentés miatt indult nyomozás. A feljelentők elsősorban hivatalos eljárásban történt bántalmazás, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt fordultak az ügyészséghez. Az október 23-án történtekkel kapcsolatban egy gyülekezési szabadság megsértése miatt tett feljelentés ügyében is eljárás indult.

Emellett a Központi Nyomozó Főügyészség is eljárást folytat az október 23-i eseményekkel miatt, Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján. Az ellenzéki politikus ügyvédje, Futó Barnabás, november 2-án közölte az MTI-vel, hogy Révész Máriusz benyújtotta feljelentését az október 23-án vele szemben foganatosított erőszakos rendőri fellépés miatt. Az ügyészség ebben az ügyben is hivatalos eljárásban történt bántalmazás miatt rendelte el a nyomozást, az ügyben még nincs gyanúsított.