Vádat emeltek a piramisjáték szervezői ellen

Vágólapra másolva!
Több mint nyolcszáz embert szerveztek be 2001 és 2004 között azok a piramisjátékosok, akik ellen most emelet vádat az ügyészség. A szervezők az ügyészek szerint egy személyiségfejlesztő egyesületnek álcázták magukat, de céljuk csak a 60 ezer forintos tagdíj beszedése volt.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség hat személy ellen piramisjáték szervezésének bűntette miatt - tudta meg az MTI Morvai Attilától, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől. Az ügyészség szerint a hat vádlott 2001 októberében létrehozott egy egyesületet, amelynek célja az alapszabály szerint a tagok személyiségének fejlesztése, a gazdasági öngondoskodáshoz szükséges magatartási formák elsajátításának elősegítése és oktatása volt. Az ügyészek szerint valójában az egyesület célja a tagtoborzás volt, a tagdíjak összegyűjtése és egymás közötti szétosztása volt.

A vádhatóság szerint jól a felépített szervezet 2004 októberéig összesen 810 tagot számlált, az ügyben akkor indult büntetőeljárás. Az egyesület vezetői és oktatói - akik egyben az elsőrendű vádlott érdekeltségébe tartozó két részvénytársaság munkatársai voltak - budapesti szállodákban és vidéken is szerveztek hetente előadásokat. Ezeken a rendezvényeken azt a látszatot keltették, hogy a résztvevőket az önsegélyező pénztárak működésével ismertetik meg, a gazdasági és közösségi érvényesülést tanítják. Az ügyészek szerint azonban ugyanazok a témák ismétlődtek, az első tájékoztatókhoz képest később nem hangzottak el új információk.

Az egyesület tagjává 60 ezer forintos tagsági díjjal lehetett válni, ezért 400 órás ingyenes képzésre vált jogosulttá az illető és segédanyagokat kapott. Újabb tagok beszervezésével 10.000-28.000 forint jövedelemhez lehetett jutni, s ha valaki olyan tagot szervezett be, aki újabb tagokat tudott gyűjteni, akkor az után is kapott 3.000-18.000 forintot. A piramisjáték hálózatán belül öt szint létezett a belépés időpontjának és a beszervezett újabb személyek függvényében: igazgató, igazgatóhelyettes, csoportvezető, vezető tanácsadó és tanácsadó.

A büntetőeljárás megindításáig az egyesületbe a hat vádlott közvetlenül összesen 109 személyt szervezett be. Az ügyben a szervezet több tagja korábban gyanúsított volt, ám velük szemben a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.