Mégis telezsúfolják államtitkárokkal a MeH-et

Vágólapra másolva!
Bár a tavaly nyári kormányalakításkor a spórolás és a hatékonyabb állam jegyében kevesebb államtitkárt bíztak meg,  pénteken öttel gyarapodik a számuk. Az öt kinevezéssel a Miniszterelnöki Hivatalban ismét annyi államtitkár lesz, mint az első Gyurcsány-kormány alatt. 
Vágólapra másolva!

Öt új államtitkárt nevez ki pénteken a köztársasági elnök a Miniszterelnöki Hivatalba (MeH): Baja Ferencet, Burány Sándort, Magyar Bálintot, Kolber Istvánt és Németh Imrét. A kinevezésekkel a MeH-ben ismét kilenc államtitkár dolgozik majd. Ugyanannyi, ahány politikai államtitkár volt az első Gyurcsány-kormány idején a MeH-ben. A kinevezések azért is figyelemre méltók, mert a kormányalakításkor a koalíciós pártok a vezetői állások csökkentését ígérték. (2004 és 2006 közt a MeH-ben kilenc politikai államtitkár dolgozott, a tizedik, Szilvásy György akkor címzetes államtitkár volt. A kormányváltás után megszűnt a közigazgatási és politikai államtitkári poszt, és egyszerűen csak államtitkárok vannak.)

Az öt volt miniszter (közülük Baja még a Horn-kormány idején volt tárcavezető) a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT) tagjaként kap államtitkári posztot. A FIT-ben Magyar Bálint a társadalmi megújulásért indított programokért, Baja Ferenc a közszolgáltatások fejlesztéséért, Burány Sándor a gazdaság- és közlekedésfejlesztésért, Kolber István a területfejlesztésért, Németh Imre pedig a környezet- és energiaügyi fejlesztésekért felelős.

Az öt államtitkár kinevezését már tavaly októberben tervbe vették, párhuzamosan azzal az elképzeléssel, hogy Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztost tárca nélküli miniszterré nevezik ki. Bajnai kinevezése egyelőre hivatalosan nincs napirenden, az öt államtitkár azonban pénteken átveheti a megbízását.

Danks Emese kormányszóvivő az [origo] érdeklődésére azt mondta, egy, a tavalyi őszi ülésszakon elfogadott, a kormányzati szerkezetátalakításról szóló törvény teszi lehetővé, hogy a MeH-ben több államtitkár legyen. Danks szerint a kinevezésekre azért volt szükség, mert a FIT tagjainak komoly felelősségük van, államtitkárként pedig - illeszkedve a kormányzati rendszerbe - hatékonyabban tudják ellátni a feladatukat.

Annyi kiderült, hogy a kisebbik koalíciós partnernek voltak némi fenntartásai. "Nem lelkesen, de tudomásul vettük" - az [origo] érdeklődésére Horn Gábor (SZDSZ), a MeH koalíciós egyeztetésért felelős államtitkára legalábbis így kommentálta a kinevezéseket. Mint mondta, összességében még így is jóval kevesebb államtitkár van a minisztériumokban, mint az előző ciklusban, a milliárdos fejlesztések pedig igénylik azt, hogy öt fő területen öt államtitkár felügyelje őket.

Kovács Áron