Nem lesz többé ingyenes az inzulin

Vágólapra másolva!
Megszűnik az inzulin 1925 óta tartó ingyenessége Magyarországon. 300 forintot kell ezentúl fizetniük a cukorbetegeknek a létfontosságú készítményért, de a vizitdíj alól mentesülnek. A több mint ötszázezer cukorbeteg érdekeit képviselő szervezet vezetője elfogadhatónak tartja a változást.
Vágólapra másolva!

Háromszáz forintot kell fizetni ezentúl az inzulinért, amely 1925 óta ingyenes volt Magyarországon - számolt be róla a Népszabadság csütörtökön. Az ingyenesség megszűnése több mint ötszázezer cukorbeteget érint.

Az Egészségügyi Minisztérium költséghatékonysági szempontokkal indokolja a térítési díj bevezetését. Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke szerint az új szabályozás elfogadható számukra. Rendszeresen tárgyalnak az egészségügyi tárcával, és várhatóan mentesülni fognak a cukorbetegek a vizitdíj alól. Kincses hozzátette: az Európai Unió régi tagországai sokkal fejlettebb gazdasággal sem biztosítanak ingyeninzulint.

Fövényi József, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológus főorvosa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet a Népszabadságnak nyilatkozva, hogy a betegekre nem a 300 forintos dobozdíj ró nagy terhet, hanem a diabéteszt kísérő társbetegségek kezelésére szolgáló készítmények megvásárolása.

Ezek a szerek ugyanis nem szerepelnek a közgyógyellátási gyógyszerlistán, így a rászorulóknak is teljes árat kell fizetni értük. Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint azonban júliusban megszűnik ez a lista, az új rendszerben a háziorvos fogja megállapítani az ellátásra jogosult gyógyszerszükségletét, és a támogatást is e szerint lehet majd igényelni.