Tovább zúgolódnak Molnár számai miatt

Vágólapra másolva!
Szerdán több kormánypárti politikus is kritizálta az Egészségügyi Minisztérium azon javaslatait, amelyek kórházakra lebontva azt tartalmazzák, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben. A tárca azt közölte az [origo]-val, hogy Gyurcsány Ferenc ismerte a listát, és tudott arról, hogy a tárca az MSZP-vel folytatott egyeztetés után módosított rajta.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kormányfő tudott arról, hogy a szocialistákkal folyatott egyeztetések után a tárca módosította a kórházi ágyak elosztásáról szóló listákat - közölte az [origo]-val az Egészségügyi Minisztérium. Az SZDSZ-es irányítású tárcánál hozzátették: a miniszterelnök célja ugyanis az egészségügyi reform végigvitele. Több MSZP-s politikus ennek ellenére szerdán is azt nehezményezte, hogy a minisztérium által közölt ágyszámok eltérnek attól, amiben a korábbi egyeztetéseken megállapodtak.

Jauernik István és Rózsa Ferenc szocialista képviselők szerdán bejelentették: az MSZP Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezete elfogadhatatlannak tartja a tárca észak-alföldi régióra vonatkozó javaslatait. A politikusok azt nehezményezték, hogy az ágyakat a régión belül egyenlőtlenül osztották el: szerintük a régió 2500 ágyából Jász-Nagykun-Szolnok megyének csak 10 százalék jutna. Jauernik elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy a jászberényi, a mezőtúri, valamint a szolnoki MÁV kórház kapjon aktív ágyakat.

A Komárom-Esztergom megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnöke szerdán azt közölte, hogy a megye lehet a kórházreform egyik vesztese. Udvardi Erzsébet elmondta: a tárca javaslatai szerint a megyében a komáromi és a nemrég 2,2 milliárd forintból felújított kisbéri kórházban megszűnne az aktív kórházi ellátás. Szerinte a listák összeállításánál a tárca nem vette figyelembe a megye javaslatait. Megjegyezte, 100 ágy tűnt el a Közép-Dunántúli régiónak korábban felajánlott kapacitásokból.

Szerdán közleményben állt ki a fővárosi Schöpf-Merei kórház fennmaradása mellett Szolnoki Andrea, a főváros egészségügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke, valamint Havas Szófia, a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács MSZP-s elnöke. A tárca tervei szerint ugyanis a kórházban teljesen megszűnne az ellátás. A koalíciós politikusok szerint a kórház az anyavédelmi és gyermekmentő tevékenységet magas színvonalon látja el.

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn tette közzé azokat az ajánlásait, amelyek kórházakra lebontva azt tartalmazzák, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben. A javaslatok nem véglegesek, azok módosítására hétfőtől 20 napjuk van a kórházak fenntartóiból álló Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET). A tárca tervei szerint öt kórházban (Schöpf-Merei, budai MÁV kórház, a borsodi Dialízis Center, a kecskeméti Repülőkórház és Parádfürdői Állami Kórház) teljesen megszűnne az ellátás.

Kilenc kórházban a műtetek utáni rövidebb ápolást igénylő aktív ágyak szűnnének meg teljesen. Ide tartozik: a bonyhádi, a kapuvári, a szikszói, a várpalotai, a zirci, a nagykőrösi kórház, a soproni szanatórium, valamint a fővárosi Szent Rókus kórház. A mezőkövesdi kórház pedig már korábban jelezte, hogy tervezi az aktív ellátás megszüntetését. Tizenkét további intézménynél a tárca nem hozott döntést, itt a RET-ek döntik el, hogy megszüntetik-e az aktív kapacitást.

A tárca közlése szerint, ahol megszűnik az aktív ellátás, ott a kórházaknak lesz lehetőségük arra, hogy szükség esetén fenntartsanak 10-15 aktív ágyat. Ezt azonban kizárólag belgyógyászati célra lehet felhasználni.

Szabó András