Ipari műemlékeket adtak el ócskavasként

Vágólapra másolva!
Ócskavasként adott el két óriási, régi bányászati szivattyút három férfi a rendőrség gyanúja szerint. Az üzleten ötmillió forintot kerestek, és fiktív számlákat állítottak ki róla. Most azonban csalás és okirat-hamisítás miatt eljárást indítottak ellenük.
Vágólapra másolva!

A hatalmas méretű, 1920-as évekből származó szivattyúk az egykori pécsi szénbánya levegőztetését szolgálták, és a városhoz tartozó István-akna épületéből tűntek el tavaly tavasszal. A tettesek szétszerelték a berendezéseket, és mint ócskavasat adták el. Az ezért kapott ötmillió forintot pedig úgy tették zsebre, hogy az eladásról fiktív számlákat állítottak ki - közölte a baranyai rendőrség.

Minderre akkor derült fény, amikor a pécsi vagyonkezelő megvásárolta az István-akna területét és az épületet a bányavagyont hasznosító vállalattól, s egy szemle során a gépeknek hűlt helyét találták. Hamarosan csalás és okirat-hamisítás miatt indult eljárás a feltételezett tettesek ellen.

Az elcsalt pénz fele már megkerült. Szakértők most azt is vizsgálják, mekkora volt a szivattyúk eszmei értéke, azt is figyelembe véve, hogy a csalásig mindössze négy ilyen szerkezet volt Magyarországon.