Egyforma lehet az egyetemek tandíja

Vágólapra másolva!
A tandíjak mértékében nem lesz verseny az egyetemek és főiskolák közt. A rektori konferencia ajánlása alapján az intézmények nem térnek el a fejlesztési részhozzájárulásnak hívott tandíj központilag megadott összegétől, annak ellenére, hogy lehetőségük lenne 50 százalékkal többet vagy kevesebbet kérni. Verseny csak abban lehet, hogy mit juttatnak vissza a hallgatóknak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rektori Konferencia azt ajánlja az egyetemeknek, hogy ne térjenek el a központilag meghatározott, alapképzésben évi 105 ezer, mesterképzésben 150 ezer forintos tandíj (hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulás) összegétől. Az intézményeknek lehetőségük lenne 50 százalékkal kevesebb vagy több díjat szedni, de az első évben döntő többségük biztosan nem fog eltérni a kötelező összegtől - erősítette meg az [origo] hallgatói önkormányzatoktól származó információját Joó ferenc, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Az egyetemeknek január 15-ig kell tudatniuk az Oktatási és Kulturális Minsztériummal, mennyi tandíjat szednek majd a hallgatóktól. Decemberben ugyanis a nélkül jelentek meg a felsőoktatási felvételi tájékoztatók, hogy ezt az információt tartalmazták volna. Az alapképzésekre február 15-ig, a mesterképzésekre pedig március 15-ig kell beadni a felvételi lapokat.

Az intézmények azért nem fognak eltérni a központilag meghatározott összegtől, mert a törvény szerint az átlagos összeget mindenképpen be kell szedniük, a kormányrendelet pedig, amely meghatározná, hogyan adhatnak kedvezményt vagy mentességet, még nem jelent meg - magyarázta a döntés hátterét Joó Ferenc. Az intézmények elvileg tandíjmentességet biztosítanak a legjobban tanuló 15 százaléknak, de a kormányrendelet hiányában még nem lehet tudni, miből fedezik a kieső összeget.

Verseny csak abban lehet az intézmények közt, hogy mennyit juttatnak vissza a beszedett tandíjakból a hallgatóknak. A befolyt összeg legfeljebb 50 százalékát ugyanis betehetik az ösztöndíjalapba, így mérsékelve a jobban tanuló hallgatók terheit. Joó Ferenc szerint az egyetemek többsége élni fog a lehetőséggel, és a maximális összeget juttatja vissza. Később azonban ezen a téren kialakulhat verseny is: a jobb anyagi háttérrel rendelkező intézmények megtehetik, hogy 50 százalékot juttatnak vissza a hallgatóknak, míg a szegényebbek csak kevesebbet adhatnak - véli a rektorhelyettes.

Kovács Áron