Megvan Molnár ajánlata a kórházi ágyosztásra

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta az Egészségügyi Minisztérium a kórházi ágyak elosztásával kapcsolatos javaslatait. Az ajánlás kórházakra lebontva tartalmazza, hogy az egyes kórházak hány ággyal működhetnének a jövőben. Az elosztható ágyakról több régióban is egyeztettek a kórházigazgatók és a helyi szocialista politikusok.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium weboldalára hétfőn este felkerült ajánlás kórházakra lebontva azt tartalmazza, hogy az egyes intézmények hány ággyal és hány osztállyal működhetnek a jövőben.

Ennek oka, hogy a kormány teljesen át akarja alakítani a hazai kórházszerkezetet. A 39 kiemelt - a 24 órás ügyelet ellátó és a mindenféle betegséget - kezelő kórházak listáját a tárca már decemberben nyilvánosságra hozta. Azt, hogy a többi 120-130 úgynevezett területi kórház - amelyek a rutinműtéteket végzik majd - hány ággyal működhet, a Regionális Egészségügyi Tanácsok (RET) döntik el.

Előzetesen azonban az egészségügyi tárca javaslatot küld a RET-eknek. Ez történt meg hétfőn. A tanácsoknak innentől számítva 20 napjuk van arra, hogy ezt elfogadják vagy módosítsák. Ha nem születik megegyezés, akkor az ágyak elosztásról a tárca dönt. A helyzetet bonyolítja, hogy a decemberben elfogadott kórháztörvény minden régióra keretszámot határoz meg. Azt, hogy az egyes területeken - belgyógyászat, sebészet, onkológia, nőgyógyászát - hány ágy működhet. Ez pedig minden régióban jóval kevesebb a jelenleg fenntartott ágyaknál.

Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista alelnöke előzetesen elmondta: az elosztható ágyakról több régióban is egyeztettek előzetesen a kórházigazgatók és a helyi szocialista politikusok. Schvarcz az [origo] azon kérdésre, hogy az ellenzéki politikusok véleményét kikérték-e, annyit mondott: egy-két helyen ez is előfordult.

Schvarcz elmondta: kórházbezárás sehol nem várható. A politikus szerint ezt a fideszes irányítású önkormányzatok a legtöbb helyen megvétóznák. Az egészségügyi bizottság alelnöke szerint több helyen viszont megszűnhet az aktív ellátás. A jelenlegi aktív helyett krónikus ellátásra rendezkedhet be például a várpalotai vagy a zirci kórház. Schvarcz szerint az ágyak elosztása a fővárosban okozhat gondot. Ennek oka, hogy előzetesen Budapesten nem tudtak egyezetni az ágyakról, az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettest ugyanis egyelőre nem sikerült megválasztani.

Szabó András