Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csillapítja a pletykáló romákat a kormány

Vágólapra másolva!
Sem az Egyesült Államokba, sem Kanadába nem lehet vízum nélkül utazni - hangsúlyozta külön sajtótájékoztatón a Külügyminisztérium, amely így szeretné elejét venni, hogy roma családok ezekben az országokban próbáljanak szerencsét. A Svédországból hazatért mohácsi romák között ugyanis terjed a hír: hamarosan eltörlik a kanadai vízumkényszert.
Vágólapra másolva!

"Nem mondhatni, hogy küszöbönállna" a vízummentesség Kanadával vagy az USA-val - fogalmazott Polgár Viktor, a külügyi tárca szóvivője. "Nincs kitűzött időpont és megállapodás sem a vízummentességről" - hangsúlyozta. "Ráadásul a bevándorlási hatóságnak joga van még a vízumosokat is visszafordítani a határról, ha úgy látja jónak" - tette hozzá.

A külügy azért tartott tájékoztatót, hogy megállítsa a vizummentességről szóló pletykák terjedését, melynek nyomán több mohácsi roma család azt tervezgeti, Svédország után Kanadában vagy az Egyesült Államokban próbálna menedékjogot szerezni. A mohácsi romák ugyanis továbbra is kilátástalannak tartják itthoni helyzetüket.

Az amerikai vízummentesség megszerzése egyelőre nem reális, Kanada pedig 2001-ben állította vissza a vízumkötelezettséget Magyarországgal szemben - közölta a külügyi szóvivő. Az ezt megelőző három évben ugyanis egy hullámban mintegy nyolcezer ember - többségében romák - kért menedéket Kanadában, főként a magyarországi üldöztetésekre hivatkozva. A kérelmek több mint kilencven százalékát elutasították, és Kanada végül bezárta kapuit.

Az elmúlt két hónapban csaknem négyszázan utaztak Svédországba, ahol menedékjogot kértek, sikertelenül: sem munkát, sem letelepedési engedélyt nem sikerült szerezniük. Mostanra - a Külügyminisztérium adatai szerint - 338-an visszaérkeztek Magyarországra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről