Milliókért reptetik embereiket a tárcák

Vágólapra másolva!
A drága repülőjegyeket kedvelik a minisztériumok, ha külföldi kiküldetésről van szó - írja a Népszabadság a tárcák honlapjain közzétett adatok alapján. Kiderül, nem ritka a 200 ezer forintos brüsszeli repülőjegy, és a 100 ezer forintos szállodai éjszaka sem.
Vágólapra másolva!

A drága repülőjegyeket kedvelik a minisztériumok alkalmazottjai, ha hivatalos útról van szó - írja a Népszabadság. A lap szerint például Brüsszelbe el lehet jutni 50-60 ezer forintért is, ám az egyes tárcák munkatársainak külföldi kiküldetéseiről közzétett jelentésekből kiderül, hogy a hivatalnokok a kétszázezer forintos jegyeket részesítik előnyben. A szállások tekintetében már komolyabb az önmérséklet, ám itt is akad százezer forintos szállodai éjszaka.

Az igazságügyi tárca beszámolóiból kiderül, hogy csak tavaly novemberben majdnem 16 millió forintot költöttek munkatársaik utaztatására, a környezetvédelmi minisztériumban pedig tavaly szeptember végéig közel 100 millió forint ment el - szám szerint hatszáz külföldi útra. A pénzügyminisztérium 2006-ban novemberig azonban már 137 milliót költött az összesen 500 külföldi kiküldetésre. A gazdasági tárca hozzájuk képest takarékos, a tavalyi év folyamán - szeptember végéig - 37 milliót költött utazásra.

Az egészségügyi tárcánál 140 útra ment el 40 millió forint, itt volt olyan, aki 800 ezer forintos repülőjeggyel utazott - írja a lap. A külügy ugyancsak 140 alkalommal küldött külföldre embert, összesen 48 millió forintért november végéig. Itt volt washingtoni repülőjegy 1,8 millióért, miközben New Yorkba 500 ezerért vettek jegyet - ám az adatokból nem derül ki, hogy hány ember számára.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium utazásairól szóló adatok másfél éve nem frissülnek, az agrártárca, az oktatási, illetve a munkaügyi minisztérium honlapjain meg sem találták ezeket. A honvédelmi tárcát kormányrendelet mentesíti a közzététel alól - derül ki a Népszabadság írásából.