Mégis maradnak ingyenes gyógyszerek

Vágólapra másolva!
Nem szűnik meg teljesen az ingyengyógyszer. Tizenkét betegség - például a veseelégtelenség, a vérzékenység, az AIDS - kezelésére szolgáló gyógyszerek a jövőben is ingyenesek maradnak. Ezek azonban egyedi beszerzésű készítmények, patikákban nem kaphatóak. 
Vágólapra másolva!

Bizonyos gyóygszerkhez a jövőben is ingyen lehet hozzájutni - jelentette be pénteken Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Mindez azért érdekes, mert a korábbi tervekben az szerepelt, hogy teljesen megszűnik az ingyengyógyszer, vagyis az OEP által 100 százalékosan támogatott gyógyszerekért 300 forintot kell majd fizetni.

Ez alól tizenkét betegségcsoport jelent majd kivételt. Többek között a krónikus veseelégtelenség, a veleszületett vérzékenység, a sclerosis multiplex, a tünetes HIV-fertőzött és az AIDS-betegek kezelésére szolgáló készítmények ingyenesek maradnak. Ezek azonban nem a patikákban kapható készítmények, hanem a betegek számára külön megrendelt gyógyszerek. Az államtitkár hozzátette: ez nem tizenkét, hanem jóval több készítményre vonatkozik.

Újdonság az is, hogy változnak a gyógyszerek támogatási kulcsai, így egyes készítmények ára nőni fog. Az államtitkár elmondta: ha valaki a betegségére szedett, drágább gyógyszer helyett ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, de úgynevezett generikus gyógyszert választ, olcsóbban juthat a készítményhez. A hasonló hatóanyagot tartalmazó, de különböző készítmények között akár két- és félszeres árkülönbség is lehet.