Kunczének nem tetszik Petrétei tárcája

Vágólapra másolva!
Nem tartja sikeresnek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot Kuncze Gábor SZDSZ-elnök. Kuncze nem tud arról, hogy a kormányzat a tárca átalakítására készülne, jóllehet több napilap is arról cikkezett a napokban, hogy önálló rendészeti minisztériumot terveznek létrehozni.
Vágólapra másolva!

A kormányzati szerkezetben nem tartja sikeres konstrukciónak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Televízió pénteki Nap-kelte című műsorában. Az önálló rendészeti minisztérium esetleges kialakításáról szóló hírekkel kapcsolatban azt mondta, nem tud ilyen javaslatról, és hivatalosan sincs is szó ilyen minisztérium felállításáról. Kuncze közölte, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre bízzák, hogy döntsön a kérdésben.

A liberális politikus arról is beszélt, hogy pártja tavaszi tisztújítása után csakis országgyűlési képviselőként kíván tevékenykedni a ciklus végéig. A pártelnökségen kívül le kíván mondani az SZDSZ-frakció vezetéséről is, és kormányzati szerepet sem vállal. Ezzel arra utalt, hogy sajtóértesülések szerint esetleg ő vezethetné a sajtóban rebesgetett önálló rendészeti minisztériumot. "Országgyűlési képviselő vagyok, az országgyűlési képviselők többsége nem visel semmilyen funkciót a frakciójában vagy akár a kormányban (...), és mégis nagyon fontos és értékes munkát végez; ezt kívánom csinálni 2010-ig" - mondta. A politikus szerint az SZDSZ március 31-én választ elnököt.

A Népszava és a Magyar Hírlap is úgy tudja, hogy márciusban komolyabb kormányátalakításra lehet számítani, és ekkor létrehoznak egy önálló rendészeti minisztériumot is. Az új tárca a rendőrséget, a határőrséget és a katasztrófavédelmet irányítaná, vezetőjéről is vannak már találgatások. A Magyar Hírlap szerint egyaránt felmerült az MSZP-s Vadai Ágnes, illetve a rendőrség egykori bűnügyi főigazgatója, Kacziba Antal nyugalmazott tábornok neve is. A Magyar Hírlap szerint az igazságügyi tárca is új vezetőt kaphat: az SZDSZ-es Fodor Gábor, vagy a tárca jelenlegi államtitkára, Kondorosi Ferenc válthatja Petrétei Józsefet. Az értesüléseket egyelőre senki nem erősítette meg hivatalosan.

MTI/[origo]