Vágólapra másolva!
Legtöbben beérik egy-két doboz fájdalomcsillapítóval, de előfordult olyan vevő is a gyógyszertárakban, aki 20 dobozzal kért az egyik szerből. A patikákban egyelőre nincs hiány, de van, ahol arra számítanak, hogy néhány nap múlva kifogynak vagy limitálni kényszerülnek a kiadható mennyiséget. Az [origo] annak nézett utána, hogyan reagálnak a betegek és a gyógyszerészek a vénykötelessé váló fájdalomcsillapítókról szóló bejelentésre, a minisztériumot pedig a döntés okáról kérdeztük.
Vágólapra másolva!

"Algopyrin van?" - kiabált előre valaki egy óbudai gyógyszertárban, hogy meggyőződjön róla, érdemes-e végigállnia a péntek délelőtt szokatlanul hosszúnak számító sort. "Még van, ma meg holnap biztosan lesz" - felelte a gyógyszerész arra utalva, hogy ha így megy tovább, kifogyhatnak a készletekből.

Csütörtökön és pénteken sokan csak azért keresték fel a gyógyszertárakat, hogy feltöltsék az otthoni készleteket azokból a fájdalomcsillapítókból, amelyek - egy csütörtöki bejelentés szerint - hamarosan receptkötelessé válnak.

A legtöbb vásárló beérte néhány dobozzal, de egy budai patikában olyan is akadt, aki rögtön 20 doboz Algopyrint kért. Ez kisebb riadalmat váltott ki, a sorban állók közül többen előre szaladva mondták, hogy ők csak egy-két dobozzal vennének és szeretnék tudni, hogy még jut-e belőle. Először a gyógyszerészt is meglepte a szokatlanul nagy mennyiség, de végül kiadta a sok fájdalomcsillapítót és mindenkit megnyugtatott, hogy egyelőre nincs hiány belőle. Egy belvárosi gyógyszertárban ugyanakkor már az öt dobozzal vásárló vevőre is rosszallóan nézett a gyógyszerész és megjegyezte, hogy limitálni fogják a kiadható mennyiséget.

"Tessék hármat adni!"

A gyógyszer szavatossági idejét tudakolták sokan, és csak azután kértek több dobozzal, miután kiderült, hogy évekig eláll. "2011-ig jó? Akkor tessék hármat adni a biztonság kedvéért!" - mondta a gyógyszerésznek egy beteg. Később az [origo]-nak elmondta, hogy a jövőben sem szeretne átállni másik fájdalomcsillapítóra, inkább majd időnként elmegy a háziorvoshoz felíratni a megszokott gyógyszereket.

"Sokáig eláll, nem romlik meg, így évekig be leszek biztosítva" - mondta az [origo]-nak a 20 dobozzal vásárló asszony. "Amikor az ember náthás, vagy megfájdul a feje, nem szalad az orvoshoz, hanem bevesz belőle egy szemet" - tette hozzá. Egy másik vásárló arra hivatkozott, hogy egyáltalán nem jár orvoshoz és nem szeretne a jövőben kizárólag azért menni a rendelőbe, hogy fejfájás elleni gyógyszert írasson fel.

Hiányra nem számítanak

A Margit híd budai hídfőjénél lévő gyógyszertár vezetője megerősítette, hogy egy-két dobozzal szinte mindenki vesz a hamarosan receptkötelessé váló fájdalomcsillapítókból, de azt egyelőre nem tudta megbecsülni, hogy az utóbbi két napban mennyivel adtak el többet ezekből a gyógyszerekből. "Hiány nem lesz belőlük" - vélekedett Takácsné Fehér Klára gyógyszertárvezető.

Pontosan nem tudni, hogy a változások mikortól lépnek életbe, a minisztériumi tájékoztató szerint január végétől vagy február elejétől már csak receptre lehet hozzájutni négy fájdalomcsillapítóhoz: az Algopyrinhez, a Demalgonhoz, a Quarelinhez és a Germicidhez. Ennél többet a gyógyszerészek sem tudnak, az általunk megkérdezett patikusok nem kaptak hivatalos tájékoztatást a változásokról. "Ha nem néznék tévét, meg nem hallgatnék rádiót, azt se tudnám, hogy ezek a gyógyszerek receptkötelesek lesznek" - mondta az [origo]-nak Takácsné Fehér Klára, aki azt is hozzátette, hogy a tíz nap múlva életbe lépő egyéb változásokról sem kaptak tájékoztatást.

Ártalmasnak tartják ezeket

Az Egészségügyi Minisztérium a négy fájdalomcsillapító vénykötelessé tételét azzal indokolta az [origo]-nak, hogy a patikákból kikerülő gyógyszerek listájának összeállítása során az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) újra megvizsgált több, évtizedekkel ezelőtt törzskönyvezett készítményt is. A nemzetközi gyakorlat alapján az OGYI arra jutott, hogy célszerűbb, ha ezeket nem lehet a benzinkutaknál és a szupermarketekben beszerezni, sőt indokoltnak látta receptkötelessé tenni őket.

Az Algopyrin és Quarelin ugyanis metamizolt, a Germicid és a Demalgon pedig amidazophent tartalmaz. Ezeknek a hatóanyagoknak a nagy tételben történő fogyasztása csökkentheti a fehérvérsejt számot, vagyis károsíthatja az immunrendszert - közölte érdeklődésünkre az Egészségügyi Minisztérium. Az 1990-es évek végén végzett kutatások szerint egymillió, havonként egyszer 500 mg metamizol-nátriumot fogyasztó személy közül átlagosan 0,2-2 személynél jelentkeznek a megbetegedések. (Az 500 mg-os mennyiség egy tablettának felel meg.)

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint amidazophent tartalmazó készítményeket az EU tagállamai közül csak Bulgáriában lehet kapni. Metamizolt tartalmazó készítményeket pedig Ausztriában, Belgiumban, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban forgalmaznak, de csak receptre lehet ezeket kapni. Franciaországban és a skandináv országokban teljesen betiltották, a többi tagállamban pedig korábban sem volt kapható.

Tiefenthaler Eszter - Szabó András